Vlaamse samenwerking leidt tot communicatiemodule voor slimme meters

Binnen CoPlaSM-project ontwikkelde communicatiemodule maakt van gewone elektriciteitsmeter een slimme meter. Commercialisatie zal gebeuren door Leuvense chipontwerper AnSem.

Trefwoorden: #coplasm, #eandis, #imec, #iminds, #infrax, #m2m, #ontwikkeling, #slimme energiemeter, #smart net

Lees verder

research

( Foto: Deutsche Telekom, voorbeeld van slimme meter )

ENGINEERINGNET.BE – De organisaties – privébedrijven en onderzoeksinstellingen geruggensteund door iMinds en IWT - die deelnemen aan het Vlaamse CoPlaSM-project, stellen tijdens de European Utility Week in Amsterdam een gloednieuw concept voor: een softwarematige communicatiemodule die van een gewone energiemeter een slimme versie maakt.

Slimme meters zijn nodig omdat beheerders hun netwerk beter willen beheren en beheersen, bijvoorbeeld wanneer er zonnepanelen op het dak liggen, of om vraag en productie op elkaar af te stemmen via 'laagste prijsdiensten'.

Daarvoor is een bi-directioneel elektriciteitsnetwerk nodig dat bovendien kan communiceren met alle meters om een aantal parameters in realtime te monitoren, zowel bij de netwerkoperatoren als de eindgebruiker.

De Europese Unie zet hoog in op slimme meters, en heeft zich als doel gesteld om tegen 2018 80% van de elektriciteitsmeters slim te maken. En volgens schattingen zal de globale markt van slimme meters groeien van 7 miljard dollar in 2012 naar 35 miljard in 2022.

Wat de partners van het CoPlaSM-project ontwikkeld hebben, is een softwarematig aangestuurde communicatiemodule die breed inzetbaar is doordat de technologie de verschillende communicatiestandaarden ondersteunt, zoals draadloze machine-to-machine communicatie, power line communicatie en coax. Via het netwerk kan de software bovendien op elk moment aangepast worden en upgrades ontvangen.

Het resultaat moet een one-size-fits-all oplossing worden, met kortere time-to-market, lagere eenheidsprijs, goedkopere logistiek en eenvoudigere en uniforme installatie. Gekoppeld aan een elektriciteitsmeter zal de communicatiemodule van een gewone meter dus een slimme meter maken.

Dat kan een wereld van verschil maken voor de grootschalige introductie van slimme meters, want het betekent dat bestaande elektriciteitsmeters in gebouwen kunnen behouden blijven, wat de installatiekost sterk reduceert.

Voor alle duidelijkheid: het gaat bij de voorstelling deze week nog niet om een eindproduct. Bij de onderzoeksinstituten Imec en de iMinds is men volop bezig met het veralgemenen van de architectuur en de software van de module.

Ook de complexiteit van het uiteindelijke systeem moet nog geanalyseerd worden en er zal een schatting gemaakt worden van het energieverbruik en de productiekost.


TECHNISCH
Bij de start van het project werden de technische vereisten van de communicatiemodule gedefinieerd door distributiebeheerders Eandis en Infrax, op basis van onderzoek uitgevoerd door de iMinds-onderzoeksgroepen SMIT-VUB en MICT-UGent.

Vervolgens heeft de Leuvense chipontwerper AnSem een PLC-module ontwikkeld, bestaande uit een multistandaard PLC analoge front-end chip en NXP’s ultralaag vermogen CoolFlux BSP processor.

De module is naar verluidt competitief in prijs, performantie en energieverbruik in vergelijking met de huidige systemen die slechts 1 standaard ondersteunen. Ze zal door AnSem aan ontwikkelaars van toepassingen voor intelligente woningen en slimme netwerken worden aangeboden.

ACHTERGROND
CoPlaSM: Industriële partners: AnSem, Eandis, Elster Energy ICT, Infrax, Laborelec, NXP Semiconductors; Onderzoekspartners: imec iMinds–IBCN–UGent, iMinds–MICT–UGent, iMinds–SMIT–VUB.