150 Vlaamse bedrijven organiseren zich rond cleantech onderzoek

Bij het Vlaamse Milieu- en energietechnologie Innovatie Platform – 'MIP' - zijn intussen zo'n 150 ondernemingen betrokken, meldt i-Cleantech. Goed voor 42 projecten rond duurzaamheid.

Trefwoorden: #cleantech, #duurzaam, #energie, #i-cleantech, #Milieu- en energietechnologie Innovatie Platform, #mip, #onderzoek

Lees verder

research

( Foto: i-Cleantech, Algemeen Directeur Bart Vercoutere )

ENGINEERINGNET.BE - In totaal hebben zich tot nu 42 'consortia' aangeboden aan om deel te nemen aan het MIP-programma - het Milieu- en energietechnologie Innovatie Platform -om innovatie te implementeren op het vlak van duurzaam energie-, materiaal- en waterbeheer. Dat meldt het Vlaamse platform i-Cleantech.

Daarvan heeft een kwart te maken met waterschaarste, gaande van efficiënt (her)gebruik van water tot nieuwe business modellen voor waterzuivering in combinatie met grondstoffenterugwinning.

MIP is sinds 2013 een platform met een zogenaamde 'lichte structuur'. Daarbij gaat de Vlaamse overheid een engagement aan om een voor langere termijn een initiatief structureel te ondersteunen om vraaggedreven onderzoek te stimuleren.

Intussen heeft zich een groep van deelnemers gevormd van kennisinstellingen zoals de universiteiten, VITO, IMEC, Centexbel, Sirris en Vlakwa, naast een 150-tal ondernemingen.

Onder de leiding van i-Cleantech Vlaanderen kunnen de deelnemers consortia vormen om samen aan projecten te werken. Tot nu zijn er zo 42 MIP-projecten.

Voor 2015 heeft Vlaams minister van Innovatie Philippe Muyters 5 miljoen euro aan co-financiering uitgetrokken voor projecten. De definitieve beslissing hierover wordt tegen eind juni 2015 verwacht.

Voorwaarde is dat een project positief beoordeeld wordt door het agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie (IWT).


ACHTERGROND
Op 1 oktober 2012 lanceerde de Vlaamse regering de vzw i-Cleantech Vlaanderen. Haar opdracht bestaat uit het identificeren en stimuleren van de cleantech instrumenten die de realisatie van een duurzame wereld kunnen versnellen. Het platform werkt rond 4 thema’s: energie, water, materiaal en mobiliteit.