Kees de Blok winnaar Ecomagination Innovation Challenge

Met zijn bedrijf Aster Thermoakoestische Systemen werd Kees de Blok één van de vier winnaars in de eerste fase van de prestigieuze Ecomagination Innovation Challenge van GE.

Trefwoorden: #Aster Thermoakoestische Systemen, #Calgary, #Canada, #Ecomagination Innovation Challenge, #GE, #Kees de Blok, #teerzand

Lees verder

Nieuws

( Foto: Wikipedia - teerzandsteen )

ENGINEERINGNET.NL - Deze wereldwijde open innovatie challenge richt zich op de ontwikkeling van technologie voor het optimaliseren van energiewinning uit teerzanden en het terugdringen van de milieubelasting die gepaard gaat met dit proces.

Kees de Blok en de drie andere winnaars, afkomstig uit Italië, India en de UK, zullen hun prijs in het Canadese Calgary in ontvangst nemen.

Teerzanden vormen een steeds belangrijkere alternatieve bron van energie, voor zowel Canada als de rest van de wereld.

Met de ambitie van Canada om de productie van uit teerzanden gewonnen olieproducten te verhogen naar 3,8 miljard vaten in 2022, neemt ook de noodzaak toe om nieuwe technologieën te ontwikkelen die de uitstoot van broeikasgassen verminderen die bij dit proces vrijkomen.

De Innovation Challenge van GE richt zich dan ook op twee van de belangrijkste ontwikkelingen op dit vlak: het creëren van nieuwe toepassingen voor de vrijkomende restwarmte en een verbeterde efficiëntie van de stoomproductie.

Elyse Allan, President en CEO, GE Canada: "Deze innovatiewedstrijden bewijzen zich als een perfecte manier om de hersencapaciteit binnen de volledige industrie te benutten om technologische uitdagingen op te lossen.

Het is een goede manier om het ontwikkelproces te versnellen en samen te werken met ondernemers en universiteiten voor het testen, opschalen en commercialiseren van veelbelovende nieuwe technologieën.”

De vinding van Kees de Blok richt zich op thermoakoestische energie conversie, een technologie waarmee het mogelijk is om uit industriële restwarmte nuttige energie te genereren in de vorm van elektriciteit, koeling of voor het opschalen van de temperatuur.

Hierbij wordt een deel van de restwarmte gebruikt voor het aandrijven van het thermoakoestische systeem zelf. De met het systeem opgeschaalde restwarmte kan vervolgens weer worden hergebruikt, een belangrijke vinding voor teerzand-ontginning.

Naast de ontvangst van een startkapitaal worden de winnaars in contact gebracht met organisaties in de olie- en gasindustrie voor de verdere ontwikkeling van hun concepten.

Inmiddels werd fase 2 van de Ecomagination Innovation Challenge aangekondigd, waarvoor de inschrijving vanaf vandaag geopend is. De fase 2 challenge richt zich op het vinden van technologieën die zich in andere markten bewezen hebben voor het verbeteren van de efficiëntie van stoomgenerator systemen voor teerzanden.

Doelstelling hierbij is om zowel uitstoot als kosten te verlagen. De deadline voor het insturen van projecten voor deze tweede fase is 9 april 2015.