QinetiQ Space sleept nieuw ESA-contract in de wacht

Het contract zal QinetiQ Space gespreid over 3 jaar 16 miljoen euro opleveren. Het Kruibeekse bedrijf zal de computer en de elektronica voor de Proba 3-missie gaan ontwikkelen.

Trefwoorden: #ESA, #lancering, #Proba 3, #QinetiQ Space, #ruimtevaart, #ruimtevaarttechnologie, #satelliet

Lees verder

Techniek

( Foto: QinetiQ Space )

ENGINEERINGNET.BE - QinetiQ Space bouwt verder op de ervaring die het heeft opgebouwd tijdens de eerste drie Proba-missies van het ESA.

Het ruimtevaartbedrijf staat in voor de productie van de elektronica die toelaten om miljoenen instructies per seconde te verwerken en die bestand zijn tegen de kosmische atmosfeer in de ruimte.

Proba 3 bestaat uit twee satellieten met een gewicht van 250 en 200 kg, die een vaste relatieve positie ten opzichte van elkaar aanhouden in de ruimte. Bij de lancering worden ze bovenop elkaar gemonteerd en als één geheel gelanceerd in een baan rond de aarde.

Beide satellieten zullen daarna eerst uitvoerig getest worden, waarna het de mechanische verbinding tussen de twee ruimtetuigen verbreekt.

Normaal gezien bedraagt de afstand tussen twee satellieten verschillende kilometers, maar dankzij de nieuwe technologie van het formatievliegen zullen de nieuwe toestellen slechts een 150 meter van elkaar verwijderd zijn.

Tijdens de twee jaar durende missie zal de Proba 3-satelliet de corona van de zon bestuderen. Het maakt daarvoor gebruik van een ‘eclips’-mechanisme.

Daarvoor wordt een camera aan de eerste satelliet bevestigd en een schijf, die de zon afschermt, op de tweede satelliet.

Deze constructie zorgt er voor dat de camera de corona van de zon continu kan bestuderen, wat normaal enkel mogelijk is bij een zonsverduistering.