Vlaamse pomptechnologie voor sluizen is ”uniek in wereld”

Pompen op sluizen van Ham en Olen vermeden deze zomer diepgangbeperking op Albertkanaal. "Er komen vier soortgelijke installaties op andere sluizen", aldus Vlaams minister Ben Weyts.

Trefwoorden: #Albertkanaal, #ben weyts, #nv de scheepvaart, #pomp, #vijzel, #weyts

Lees verder

Nieuws

( Foto: nv De Scheepvaart )

ENGINEERINGNET.BE - De sluizencomplexen in Ham en Olen zijn sinds ongeveer één jaar uitgerust met speciale pompinstallaties - meer bepaald vijzels of Archimedesschroeven- die het Albertkanaal op peil houden bij waterschaarste en stroom genereren bij wateroverschot.

"Deze combinatie van pompinstallatie en waterkrachtcentrale werd ontwikkeld door Vlaamse bedrijven (zie leestip onderaan) en is uniek in de wereld", aldus nv De Scheepvaart.

Dankzij de vijzels kon deze zomer een diepgangbeperking vermeden worden. Zo'n beperking wordt opgelegd bij lage waterstanden en betekent concreet dat binnenschippers alleen maar het water op mogen met sterk verminderde vracht.

Bij wateroverschot functioneren de installaties dan weer als waterkrachtcentrale. Ze leveren stroom voor de werking van de sluizen, en genereren daarbovenop nog eens 3 miljoen kWh, of ongeveer het jaarverbruik van een duizendtal gezinnen.

"Dit is Vlaamse spitstechnologie die economisch rendeert”, aldus bevoegd Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts. “In één jaar tijd hebben de installaties hun nut al meer dan bewezen".

“Ik wil dit systeem uitbreiden naar de andere sluizen van het Albertkanaal. In september publiceren we alvast een bestek voor de sluizen van Hasselt, Genk en Diepenbeek”. Het volledige project zal goed zijn voor een investering van ongeveer 20 miljoen euro.


ACHTERGROND
De installaties zijn een combinatie van grote pompen en waterkrachtcentrales. Er wordt gewerkt met gigantische Archimedesschroeven, die tot 28 meter lang zijn: de grootste die ooit gebouwd zijn in Europa. De installaties kunnen het water dat gebruikt wordt in de sluizen terugpompen, zodat het waterverbruik van het Albertkanaal drastisch beperkt wordt.