Nieuwe Belgische kilometerheffing voor vrachtwagens: hoe werkt het? (+video)

Vanaf 1 april 2016 treedt in België het nieuwe tolsysteem voor vrachtwagens met een gewicht hoger dan 3,5 ton in werking. Hoe zal dat in de praktijk werken?

Trefwoorden: #Eurovignet, #kilometerheffing, #On Board Unit, #shell, #tolheffing, #viapass

Lees verder

Nieuws

( Foto: You Tube / Satellic Belgium )

ENGINEERINGNET - De drie gewesten van België - Brussel, Vlaanderen en Wallonië - hebben besloten om vanaf 2016 het tolheffingsysteem te hervormen door een nieuwe kilometerheffing in te voeren voor alle vrachtwagens met een gewicht hoger dan 3,5 ton die zich op het Belgische grondgebied verplaatsen.

Het belangrijkste doel van deze kilometerheffing is om het gebruik van het wegennet door zware vrachtwagens te verminderen terwijl tegelijkertijd inkomsten worden gegenereerd.

De nieuwe kilometerheffing zal van kracht zijn op het wegennet van bijna 7.000 km aan nationale en autosnelwegen waar momenteel het Eurovignet van toepassing is.

Hoe werkt de kilometerheffing?
De nieuwe kilometerheffing zal het huidige Eurovignet vervangen en berekend worden door middel van een verplicht toestel, de On Board Unit, die transportbedrijven moeten installeren in alle vrachtwagens zwaarder dan 3,5 ton.

Deze OBU detecteert via satelliet waar het voertuig zich bevindt en welk traject het volgt. Hierdoor kan het, samen met andere factoren zoals het aantal gereden kilometers, het wegtype, de Maximaal Toegelaten Massa en de EURO-emissieklasse van het voertuig, bepalen welk bedrag betaald moet worden.

Prepaid of postpaid?
Voertuigen die zich regelmatig in België in het verkeer verplaatsen, wordt aangeraden de postpaid optie te gebruiken, hiervoor kan men zich vanaf 1 oktober voor registreren op de Road User Portal (zie leestips onderaan).

Bedrijven die slechts af en toe het Belgisch wegennet betreden, kunnen gebruik maken van een prepaid account.

Alvorens te rijden op het Belgische wegennet dient de chauffeur een elektronisch toestel af te halen bij een distributiepunt. Dat is een automatisch verkoopautomaat dat op een parkeerplaats of in een tankshop te vinden zal zijn, zoals die van bijvoorbeeld Shell.

Deze leverancier laat alvast weten nu al klaar te zijn voor de transitie naar het nieuwe systeem. In de Shell-stations in in België, Luxemburg, Nederland en Duitsland kan de occasionele gebruiker een bedrag naar keuze op het toestel opladen, waarbij ook een waarborg moet neergelegd worden.

Beide betalingen kunnen uitgevoerd worden met de euroShell Card die door alle automaten wordt geaccepteerd. Frequente gebruikers ontvangen steeds na gebruikmaking van het wegennet een overzicht van het te betalen bedrag, dat opnieuw met dezelfde kaart kan voldaan worden.