Toekomst biotechnologie hangt af van toegang tot genetisch bronmateriaal

Bij de start van de European Biotech Week verklaarden staatssecretaris Elke Sleurs en essenscia/Bio.be volop gaan inzetten op ondersteuning van R&D in de biotechnologie.

Trefwoorden: #biotechnologie, #Elke Sleurs, #esscenscia, #European Biotech Week, #genetisch materiaal, #onderzoek, #R&D, #research

Lees verder

research

( Foto: European Biotech Week )

ENGINEERINGNET.BE - Exact een jaar geleden trad het Nagoya-protocol in werking dat de toegang regelt tot genetische bronnen zoals planten, zaden, schimmels en micro-organismen voor wetenschappelijk onderzoek.

Staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Elke Sleurs wil met een efficiënte implementatie van het protocol de toekomst van de Belgische biotechsector verzekeren.

Vorige week ging de Nobelprijs voor Geneeskunde naar een trio wetenschappers voor hun onderzoek naar parasitaire ziekten zoals malaria. Ze ontwikkelden hiervoor geneesmiddelen op basis van schimmels en plantenextracten.

Ook de Belgische biotechsector gebruikt dergelijk genetisch bronmateriaal voor de ontwikkeling van innovatieve producten en therapieën. Het gaat dan bijvoorbeeld om enzymen in waspoeder om het vuil af te breken of micro-organismen in het griepvaccin waarmee velen zich in deze periode laten inenten.

Het Nagoya-protocol, dat deel uitmaakt van het Biodiversiteitsverdrag van de Verenigde Naties, regelt de wettelijke toegang tot deze genetische bronnen en stipuleert de rechten en plichten over de eerlijke verdeling van de opbrengsten van het onderzoek met betrekking tot het land van herkomst.

Cathy Plasman, Secretaris-generaal van sectorfederatie essenscia/Bio.be: "De toekomst van de Belgische biotechnologie staat of valt met de toegang tot genetisch bronmateriaal. De sector pleit dan ook voor een pragmatische aanpak van het Nagoya-protocol."

"Waardevol wetenschappelijk onderzoek mag niet de dupe worden van administratieve rompslomp. Gelukkig kunnen we in België volop beroep doen op de collecties van het BCCM (Belgian Co-ordinated Collections of Micro-organisms) die beheerd worden door de federale diensten voor Wetenschapsbeleid."

Staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Elke Sleurs: "België is de op één na grootste exporteur ter wereld van biofarmaceutische producten. De sector speelt dan ook een cruciale rol in de Belgische economie. Daarom is een correcte implementatie van het Nagoya-protocol noodzakelijk, zodat het verdere gebruik van genetische bronnen in België gewaarborgd blijft."