Van Hool bouwt twee waterstofbussen voor Londen

Busbouwer Van Hool heeft een contract afgesloten met Transport for London (TfL) in het Verenigde Koninkrijk, voor de bouw van twee waterstofbussen van de nieuwste generatie.

Trefwoorden: #busbouwer, #CO2-uitstoot, #elektrische aandrijving, #hybride, #Van Hool, #waterstof, #waterstofbussen

Lees verder

Techniek

( Foto: Van Hool )

ENGINEERINGNET.BE - Dit nieuwe contract past binnen 3Emotion, een Europees consortium voor Waterstofbussen.

Waterstofbussen, waarbij waterstof omgezet wordt in elektriciteit, behoren vandaag tot de meest milieuvriendelijke voertuigen voor openbaar transport: ze hebben geen emissies (totale afwezigheid van schadelijke uitstoot en CO2) en een sterk verminderd geluidsniveau

De twee waterstofbussen voor London zijn hybride (brandstofcel en batterijen) voertuigen van 12 meter met 2-assen. Ze worden uitgerust met de nieuwste Fuel Cell module van Ballard power Systems uit het Canadese Vancouver.

Op de bus zijn 35 zitplaatsen voorzien, is plaats voor 1 rolstoelgebruiker en zijn meer 30 staanplaatsen beschikbaar. De voertuigen zullen ingezet worden in het stadscentrum van London, meer specifiek op de lijn RV1 die rijdt tussen Covent Garden en Tower Gateway.

Dankzij de hybride aandrijving zullen de bussen, met een tankinhoud van 30 kg waterstof aan boord, een volledige dagtaak van de geplande 300 km kunnen uitvoeren bij TfL (Transport for London).

De brandstofcellen vormen samen met de lithium batterijen en de elektromotoren, de basis van de aandrijving. De aandrijving van de bus is vol elektrisch.

Enerzijds wordt waterstof in de brandstofcel omgezet in elektriciteit, met waterdamp als enige uitstoot, en anderzijds zorgen de batterijen voor bijkomende aandrijving waar en wanneer dit nodig is.

Dankzij deze hybride aandrijving en het hergebruik van de remenergie is het waterstofverbruik beperkt tot ongeveer 8 kg per 100 km.