Nieuwe groep organismen genoemd naar em. prof. Willy Verstraete

Een groep organismen die biogas kunnen produceren, is genoemd naar emeritus professor Willy Verstraete (UGent) als erkenning voor zijn pionierswerk in de biogasproductie.

Trefwoorden: #biogas, #Labo voor Microbiële Ecologie en Technologie, #organisme, #UGent, #Verstraetearchaeota, #Willy Verstraete

Lees verder

research

ENGINEERINGNET.BE - De groep organismen heet voluit Verstraetearchaeota (spreek uit als Verstraete-archaeota) en is benoemd door een Australische onderzoeksgroep.

Het is uitzonderlijk dat niet 1 enkel organisme maar een volledige groep micro-organismen vernoemd wordt naar een persoon.

Het onderzoek over de nieuw ontdekte groep organismen werd op 3 oktober 2016 gepubliceerd in het prestigieuze tijdschrift Nature Microbiology.

De Verstraetearchaeota vind je terug op plaatsen waar aan hoge snelheid veel methaan geproduceerd wordt, zoals in een biogasinstallatie. De groep organismen kan biogas maken uit kleine koolstofverbindingen zoals methanol en methylamines, en mogelijk ook uit suikers en aminozuren.

Dat is nieuw in de perceptie van hoe methaan gemaakt wordt. Tot hiertoe gingen wetenschappers ervan uit dat verschillende groepen organismen moeten samenwerken om biomassa af te breken tot kleine deeltjes, die ze dan fermenteren en omzetten naar methaan.

De nieuwe groep organismen daarentegen kan dingen die wetenschappers tot hiertoe nog niet met methaan producerende organismen associeerden.


(figuur: UGent)

Over em. prof. Willy Verstraete
Hij startte in 1979 het Labo voor Microbiële Ecologie en Technologie op aan de UGent, dat nu uitgegroeid is tot het internationaal bekende onderzoekscentrum CMET. Hij is gespecialiseerd in hoe afval- en drinkwater gezuiverd kan worden door bacteriën en vooral hoe hier nuttige toepassingen aan gekoppeld worden zoals biogasproductie.