Jan Jaeken nieuwe voorzitter Vlaamse Energiecluster - interview

De uitbouw van de Vlaamse Energiecluster is volop aan de gang. De Raad van Bestuur heeft alvast een nieuwe voorzitter, Jan Jaeken van Milvus: "Nieuwe dingen starten zit in m'n DNA".

Trefwoorden: #energie, #Jan Jaeken, #Milvius, #SGF, #smart grid, #Smart Grids Flanders, #Vlaamse Energiecluster

Lees verder

Techniek

( Foto: © ISO800 )

ENGINEERINGNET.BE - Bij een nieuwe start horen nieuwe gezichten. Na de statutaire vergadering van 27 april 2017 zal Smart Grids Flanders (SGF) opgaan in de Vlaamse Energiecluster - die rond die tijd haar definitieve naam krijgt.

De Raad van Bestuur heeft daarom nu al een nieuwe voorzitter - voor het eerst in zeven jaar. Jan Jaeken Milvus neemt met enthousiasme de fakkel over van Kris Van Daele Fifthplay.

SGF: Was U in het verleden al geengageerd binnen de organisatie?
Jan Jaeken: Zeker wel. Ik neem al zon vijf jaar deel aan de activiteiten van SGF. De onderwerpen boeien me, ik houd van het interactieve aspect in de sessies en het is een goede manier om mijn netwerk uit te breiden.

Dat is niet onbelangrijk wanneer je - zoals ik - aan business development doet. In mei 2015 trad ik toe tot de raad van bestuur van SGF, omdat ik zo mee richting kon geven aan de organisatie. Ik was meteen enthousiast toen de ideeen voor een speerpuntcluster rond energie op tafel kwamen.

De professionele uitbouw van de Vlaamse Energiecluster wordt een mega-uitdaging, waar ik graag mee mijn schouders onder zet. Ik heb veel ervaring met het opstarten of bijsturen van bedrijven, dat zit in mijn DNA. Ik vind de sterke betrokkenheid van de deelnemende bedrijven binnen de cluster trouwens uniek. Eenzelfde geluid hoorde ik al bij minister Muyters.

SGF: Welke aanpak kan men van U verwachten?
Jaeken
: Ik denk dat ik een betrokken voorzitter ben. Als ik me engageer, doe ik dat actief, niet vrijblijvend. Ik leg graag contacten, doe suggesties en zet dingen in gang. In de loop van mijn carriere heb ik een groot netwerk uitgebouwd in Vlaanderen, Nederland en Duitsland.

Overal waar ik kom, houd ik de Vlaamse Energiecluster in gedachten en leg ik waar mogelijk de link. Via Milvus ben ik bijvoorbeeld aangesteld door de Stad Antwerpen om - binnen het project Samen Klimaatactief - acties te implementeren om de CO2-uitstoot te verlagen van kantoren, lichte industrie en winkels.

Antwerpen heeft het Convenant of Mayors ondertekend en wil een smart city worden. Ik zie hier een mooie kans voor de Vlaamse Energiecluster om een living lab uit te bouwen en zit nu volop in meetings daarrond. Natuurlijk heb ik eenzelfde openheid naar Leuven, Gent en andere steden toe. Ik wil me echt inzetten voor een koolstofarme economie.

Verder is het voorzitterschap voor mij oprecht een fijne uitdaging. Tot nu toe heb ik vooral op bedrijfsniveau gewerkt. Met de Energiecluster zitten we op organisatieniveau en zullen we zeventig neuzen in dezelfde richting moeten zetten en houden. Dat zal niet altijd vanzelfsprekend zijn.

Momenteel is de motivatie bij iedereen heel groot, maar ooit gaan die wittebroodsweken voorbij. Ik wil zorgen dat we er ook dan blijven staan. We gaan hier economisch een interessant verhaal van maken

SGF: U werkt nauw samen met Algemeen Directeur Frederik Loeckx. Gaat dat vlot?
Jaeken
: “We kennen en vertrouwen elkaar en vormen een goede tandem. Frederik is al sinds de prille oprichting in 2010 betrokken bij SGF en was net als ik een tijdlang bestuurslid. We zijn misschien nieuw aan het roer van de organisatie, maar we kennen haar historiek.

Dat vind ik een voordeel. In deze drukke overgangsfase zien Frederik en ik elkaar heel vaak. Er zijn zoveel bestuurlijke en juridische, inhoudelijke en strategische vragen... Frederik is voltijds met de cluster bezig.

Hij geeft de organisatie een gezicht. Ik speel eerder een ondersteunende rol. Ik ben zijn klankbord en probeer als liaison met de Raad van Bestuur eventuele obstakels weg te werken.

SGF: Waarom heeft Vlaanderen een energiecluster nodig?
Jaeken
: De term cluster klinkt misschien niet sexy, maar wij zijn allesbehalve een grijze club. Energie is wereldwijd een hot topic. Energiekwesties spelen bij ons, maar ook op Europees en mondiaal vlak.

De manier waarop de energiemarkt in het verleden geleid werd, is niet langer aangepast aan het energielandschap van vandaag en morgen. De cluster ziet uitdagingen en kansen in de transitie die we doormaken naar een nieuw energiesysteem. De 70 ondertekenaars hebben dat goed begrepen. Wij gaan hier economisch een interessant verhaal van maken Ecologie en economie kunnen perfect samengaan.

Er is geen draaiboek, maar we gaan al doende onze eigen handleiding samenstellen. Ik geloof dat we als cluster een versnelling hoger kunnen schakelen en bij de wereldtop kunnen spelen wat nieuwe energieconcepten en -implementaties betreft. We zijn de brainstormfase voorbij.

Nu gaan we pilootprojecten uitrollen en vermarktbare oplossingen realiseren. Er zal resultaat komen en business voor bedrijven.