Voorstelling eerste waterstofbus met brandstofcel

Toyota heeft zijn eerste brandstofcel geleverd en ingebouwd in een nieuwe bus van CaetanoBus: de H2.City Gold. De bus werd in wereldpremière voorgesteld op Busworld 2019 in Brussel.

Trefwoorden: #brandstofcel, #Busworld, #CaetanoBus, #emissievrij, #H2.City Gold, #Toyota, #waterstof, #waterstoftank

Lees verder

Techniek

( Foto: Toyota )

ENGINEERINGNET.BE - De teams van Toyota Motor Europe en CaetanoBus, Portugese ontwikkelaar en fabrikant van autobussen, werkten sinds 2018 samen aan de ontwikkeling van deze nieuwe bus met een brandstofcel op waterstof.

De betrokken ingenieurs hebben aangetoond dat de brandstofceltechnologie van Toyota goed is aan te passen aan andere modellen dan hun Mirai personenauto.

De stack bevindt zich op het dak van de autobus en is verbonden met 5 waterstoftanks met een totale capaciteit van 37,5 kilo, wat de bus een rijbereik tot 400 kilometer geeft.

Het bijtanken met waterstof onder een druk van 350 bar duurt minder dan 9 minuten en waterdamp is de enige emissie. Op die manier beschikken stadsbusmaatschappijen over een emissievrije oplossing zonder de nadelen van lange laadtijden of een hoog gewicht.

De experimentele bus zal tijdens de komende maanden in diverse Europese steden worden ingezet. Commercialisering van de nieuwe bus vindt plaats midden 2020.

José Ramos, voorzitter van Salvador Caetano Indústria: "Door onze samenwerking uit te breiden tot brandstofcellen voor onze nieuwe stadsbus in Europa kunnen wij allebei complementaire technologie en technische knowhow van wereldklasse demonstreren. Dankzij dit project kunnen steden hun visie op de toekomstige mobiliteit bijstellen en de levenskwaliteit verbeteren."

Aansluitend bij zijn visie op een koolstofarme samenleving, uiteengezet in de environmental challenge 2050, promoot Toyota de toepassing van zijn waterstofbrandstofceltechnologie op andere voertuigen dan personenauto's zoals zware vrachtauto's, kleine bestelauto's, vorkheftrucks en autobussen.