Behandelsucces ‘oefenen’ op digitale lichaamskopie

TU Eindhoven ontwikkelt een digitale kopie van patiënten, om zo het succes en de benodigde nazorg van behandelingen als een maagverkleining bij obesitas vooraf in te schatten.

Trefwoorden: #bacteriën, #data, #diabetes type II, #digitaal, #digital twin, #DigiTwin, #game, #gepersonaliseerd, #glucose, #hormonen, #insuline, #kopie, #maagverkleining, #obesitas, #spijsvertering, #stofwisseling, #TU Eindhoven

Lees verder

research

( Foto: hedgehog - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Met de toename van metende burgers, die met fitbits en andere gezondheidsapps hun eigen gezondheid in de gaten houden, komt er per individu steeds meer data beschikbaar.

Nu blijft deze data ongebruikt door artsen, terwijl ze erg interessant zijn om te bepalen wat jou anders maakt dan anderen. Als mensen deze apps gedurende langere tijd gebruiken, loopt de resulterende database als het ware parallel met je leven.

Dat is precies de informatie die het onderzoeksprogramma DigiTwin wil gebruiken, met inachtneming van zaken als privacy, ethiek en gegevensbeveiliging.

De menselijke stofwisseling is echter een complex systeem om na te bouwen. De voedselinname speelt een rol, net als bacteriën in de darm en hormonen die spijsverteringsprocessen aan en uit moeten zetten.

Er is bijvoorbeeld nog veel onduidelijk rondom de maagverkleiningsoperatie bij mensen met obesitas. Dit leidt bij 75% van de mensen tot een flinke gewichtsafname.

TU-onderzoeker Natal van Riel: “Het vreemde is alleen dat de stofwisseling van mensen al gezonder wordt, vóórdat ze gewicht verliezen. Zo kunnen mensen met diabetes type 2 al twee weken na de operatie stoppen met het spuiten van insuline, terwijl de afname in gewicht na de operatie typisch een jaar duurt.”

Door het maken van een digitale tweeling van de stofwisseling van deze patiënten wil Van Riel ontdekken waarom dat zo is en of een ingrijpende operatie wel de juiste behandeling was voor deze specifieke patiënt.

Met de diabetes-resultaten ontwikkelt Van Riel ook een gepersonaliseerde game voor patiënten. Een persoon die net de diagnose ‘diabetes type II’ heeft gekregen, moet leren omgaan met zijn ziekte.

De game is gericht op mensen met een apparaatje dat elke vijf minuten automatisch het glucoseniveau meet. Deze gegevens gaan rechtstreeks naar het spel, en groeien dus ook mee met de patiënt over tijd.

Zo kan de patiënt veilig oefenen met het maken van keuzes als tuinieren of een verjaardagstaartje, op een digitale kopie van zichzelf.