• 18/04/2012

UGent-onderzoekers ontwikkelen eerste zelflerende Brain-Computer Interface

Wetenschappers van de Universiteit Gent hebben een zelflerende interface ontwikkeld waarmee een computer kan bestuurd worden op basis van gedachten.

Trefwoorden: #BCI speller, #Brain-Computer Interface, #Universiteit Gent

Lees verder

research

( Foto: Ugent )

ENGINEERINGNET.BE -- Daardoor is het niet langer nodig om per patiënt een tijdrovende kalibratie uit te voeren voor de computer gebruikt kan worden.

Een Brain-Computer Interface of kortweg BCI laat een persoon toe om een computer te besturen op basis van gedachten. De computer analyseert de hersensignalen van de gebruiker en ontdekt zo zijn intentie.

De BCI speller laat patiënten toe om letters te typen door ernaar te kijken. De BCI speller werd geïntroduceerd in 1988 en is gebaseerd op P300, een golf die gemeten kan worden in het EEG na het zien van een onverwachte stimulus.

Tot nu toe was het nodig om deze P300 speller te kalibreren. Bij die kalibratie moet de patiënt een vooraf bepaalde tekst spellen.

Door de opgenomen hersensignalen in combinatie met de gegeven tekst te analyseren, kan de computer dan leren hoe de hersengolven aangeven wat de gewenste letters zijn. Deze kalibratiesessies zijn zeer tijdrovend en moeten voor iedere nieuwe patiënt opnieuw uitgevoerd worden.

Het nieuw ontwikkelde systeem kan werken zonder enige kalibratie. De patiënt kan de speller meteen gebruiken.

De BCI heeft een zeer beperkt aantal letters nodig om de onderliggende structuur van de hersensignalen te leren. Daarna werkt de speller even goed als een uitgebreid gekalibreerd systeem.

Deze doorbraak brengt ons een stap dichter bij wijdverspreid gebruik van een dergelijke Brain-Computer Interface.


(GL)