Federale overheid herziet waterstofstrategie

In het Havenhuis van Port of Antwerp-Bruges werd een herziening van de federale waterstofstrategie voorgesteld. Een federale waterstofraad en nieuwe stappen in het waterstofbeleid zijn nieuwe mijlpalen in de uitvoering van de waterstofstrategie.

Trefwoorden: #groen, #haven, #import, #strategie, #waterstof

Lees verder

Nieuws

( Foto: Port of Antwerp Bruges )

ENGINEERINGNET.BE - De federale waterstofstrategie werd eind vorig jaar goedgekeurd en kadert in de transitie naar 100% hernieuwbare energie en klimaatneutraliteit. Waterstof speelt een belangrijke rol in deze transitie en is een noodzakelijke schakel in een toekomstig duurzaam en robuust energiesysteem.

Om koolstofneutraal te worden heeft België niet alleen hernieuwbare elektriciteit nodig, maar ook grote hoeveelheden hernieuwbare waterstof. Die we zowel lokaal produceren maar vooral ook in grote hoeveelheden zullen moeten importeren. Doel van de strategie is onder andere om België te positioneren als invoer- en doorvoerhub in Europa voor groene waterstof.

De herziening van de federale waterstofstrategie is gestoeld op een aantal aanbevelingen van een studie van Boston Consulting Group (BCG) waarin verschillende sectoren werden bevraagd. Onder andere de import van waterstof werd sterk naar voren gebracht, alsook de aankondiging van een federale waterstofraad met Waterstofnet en Cluster TWEED als voorzitters.

België ligt in het midden van verschillende belangrijke industriële clusters en op een energiekruispunt in het hart van Europa. Samen met de strategische ligging van de havens, de expertise van de innovatieve bedrijven, onderzoekscentra en onderwijsinstellingen en de reeds aanwezige infrastructuur en industrie heeft ons land daarom alle troeven in handen om de waterstofhub van West-Europa te worden.

Vanaf 2026 ziet de haven van Antwerpen-Brugge de bestaande capaciteit verder uitgebreid om de eerste groene waterstofmoleculen op haar platform te ontvangen. Om de krachten te bundelen, werd waterstofimportcoalitie gevormd ​samen met vijf grote industriële spelers en publieke stakeholders: DEME, Engie, Exmar, Fluxys en WaterstofNet.

Daarnaast zijn ook samenwerkingen met verschillende exporterende regio’s afgesloten om deze waterstofketen op gang te trekken. Verschillende Belgische bedrijven zijn momenteel wereldwijd waterstofexportprojecten aan het ontwikkelen.