Robot UZ Gent behandelt aneurysma in hersenen

De dienst Vasculaire en interventionele radiologie (VINRAD) van het UZ Gent gebruikt sinds kort als eerste in de Benelux een robot voor de behandeling van vaatziekten in de hersenen. Hierdoor kunnen ze preciezer werken en wordt de straling beperkt.

Trefwoorden: #aneurysma, #operatie, #robot, #UZ Gent

Lees verder

Techniek

( Foto: UZ Gent )

ENGINEERINGNET.BE- Bij de behandeling van een aneurysma of uitstulping in de hersenslagader brengt de arts een flexibele katheter in een bloedvat via de arm of lies.

Van daaruit manoeuvreert hij de katheter via de bloedvaten naar de hersenen, ondersteund door röntgenstralen en contrastmiddel om de vaten en de bloedstroom zichtbaar te maken. De dienst VINRAD van het UZ Gent past de behandeling ongeveer 80 keer per jaar toe. Sinds enkele maanden neemt een Siemens-robot de uitvoering van de behandeling over.

Prof. Luc Defreyne: ‘We sturen de robot aan via een panel van joysticks, vanuit een cockpit die afgeschermd is tegen straling. De robot beweegt de katheter, metaaldraadjes of stents tot op de plaats van het aneurysma. Ondertussen volgen we het werk nauwkeurig op via de klassieke beeldvorming. Mocht de robot toch eens vastlopen, dan kunnen we onmiddellijk ingrijpen en de behandeling manueel overnemen.’

Nu de arts plaatsneemt in een cockpit, hoeft die niet meer met een loden schort in de schadelijke röntgenstraling rond de patiënt te staan. Dat maakt het werk veiliger en comfortabeler. Ook de verpleegkundige kan meer afstand houden van de straling wanneer de robot aan het werk is.

Defreyne: ‘De robot kost ongeveer 500.000 euro, maar omdat we in de testfase zitten, merkt de patiënt daar niets van. We krijgen belangrijke financiële steun van het Innovatiefonds van het UZ Gent.’