Houten windturbinebladen en -torens

De meeste windturbinebladen zijn geproduceerd in composietmaterialen. Dat maakt ze ‘licht’ en ‘sterk’ maar het vereist energie-intensieve, niet-hernieuwbare, petrochemische kunststoffen die tegelijk ook moeilijk te recycleren zijn na 20 à 30 jaar malen.

Trefwoorden: #hout, #Stora Enso, #windturbine

Lees verder

Techniek

( Foto: Modvion )

ENGINEERINGNET.BE - Daarom wordt niet alleen gezocht naar manieren om ze tóch te recycleren maar ook om de lastige composieten uit glas- en koolstofvezel te vervangen door andere, duurzamere materialen zoals staal of nu ook hout.

De zoektocht naar duurzamer betreft ook de windtorens die vandaag in staal en beton opgetrokken zijn maar morgen misschien in gelamineerd hout.

Zo tekenden Stora Enso en Voodin Blade Technology GmbH een samenwerkingsovereenkomst om duurzame houten rotorbladen voor windturbines te ontwikkelen.

Beide bedrijven beloven samen duurzame alternatieven ontwikkelen voor traditionele windturbinebladen en een competitieve en robuuste toeleveringsketen daarvoor opzetten.

Vandaag produceren ze een wiek van 20 meter voor een windturbine van 0,45 MW maar ze plannen ook rotorbladen voor multi-megawatt windturbines en mikken al een rotorblad van 80 meter.

De Duitse start-up Voodin Blades ontwikkelt duurzame windturbinebladen. Het globale Stora Enso levert o.a. samengestelde houtproducten zoals LVL (gelamineerd fineerhout), dat geschikt is als constructiemateriaal voor windturbines.

Met rotorbladen in duurzaam hout hopen beide bedrijven niet alleen op ‘lichtere’ wieken maar ook willen ze de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen verminderen. Stora Enso levert 100% duurzaam hout voor de nieuwe rotorbladen.

Het eerste blad van 20 meter wordt ontwikkeld met behulp van Stora Enso's LVL, een op hout gebaseerd paneelproduct met een hoog draagvermogen. In tegenstelling tot staal en beton is LVL relatief licht en kan daarom zonder zwaar materieel naar de bouwplaats worden vervoerd.

Bovendien heeft LVL een veel kleinere ecologische voetafdruk. Het is de bedoeling dat het blad van 20 meter eind 2022 wordt geïnstalleerd in een windturbine van 0,5 megawatt bij Warburg in Noordrijn-Westfalen.

Stora Enso kondigde midden mei aan dat het, naast zijn samenwerking met Voodin Blade, ook een partnerschap aanging met het houttechnologiebedrijf Modvion uit het Zweeds Göteborg om hout (LVL) te ontwikkelen als materiaal voor de windturbinetorens zelf. LVL is sterker dan staal, in verhouding tot zijn gewicht, en kent 90% minder CO2-uitstoot bij de productie.

In 2020 installeerde Modvion zijn 30m hoge prototypetoren in Björkö aan de Zweedse westkust. In 2021 werd het Deense Vestas, de grootste windturbineproducent ter wereld, medeaandeelhouder van het bedrijf dat ondertussen ook afspraken heeft met Vattenfall, Varberg Energie en Enel Green Power.

Zijn nieuwe productielijn, die begin mei ingewijd werd, is berekend op de bouw van modules met een cirkelvormige doorsnede voor houten windturbinetorens die uiteindelijk tot 200 m hoog kunnen reiken. Zijn T1MA-module in LVL is 15 meter hoog en 4 meter breed.

Lees ook
Onderzoek naar windturbinebladen in staal
Onderzoek naar recyclage van windturbinebladen