Nieuw flexibel laadplan voor echt slimme laadpaal

VITO/EnergyVille ontwikkelde software die de sturing van laadpalen veel slimmer maakt, door comfortbehoeften van gebruikers en het financiële plaatje voor het bedrijf in rekening te nemen.

Trefwoorden: #elektrisch auto, #EnergyVille, #laadpaal, #opladen

Lees verder

research

( Foto: EnergyVille )

ENGINEERINGNET.BE - ‘De capaciteit voor opladen wordt nu nog standaard verdeeld over alle aangesloten elektrische wagens die geparkeerd staan op de bedrijfsparking,' zegt Thomas Polfliet van VITO/EnergyVille.

"Een wagen die na een uurtje moet vertrekken, krijgt tijdens die periode evenveel stroom als een wagen die nog de hele dag de kans krijgt om verder op te laden. Dat is niet bevorderlijk voor de mobiliteit van gebruikers.’

VITO/EnergyVille biedt daarom een nieuw softwarepakket aan voor aansturing van laadsessies op bedrijventerreinen.

Het planningsalgoritme houdt rekening met laadbehoeften van mensen: hoe laat komen ze aan, wanneer vertrekken ze, hoeveel kilowattuur is nodig om op hun bestemming te geraken? 

Bedrijven kunnen configureren of bepaalde categorieën van gebruikers voorrang krijgen, bijvoorbeeld salesmedewerkers, bezoekers of mensen met een bijna lege autobatterij.

Jef Verbeeck van VITO/EnergyVille: ‘We plannen ook laadsessies in als er overschotten aan stroom zijn, bijvoorbeeld van de windmolen op de bedrijfssite. En wanneer de stroomprijzen, die continu variëren op een dag, laag staan.’

Een derde kostendrijver waarmee de planning opgemaakt wordt, is de prijsprikkel van het piekvermogen, welke op bedrijfsniveau al aanwezig is in het distributienettarief voor bedrijven.

Op basis hiervan wordt het laadplan geoptimaliseerd naar de laagste kost. ‘Elk kwartier berekent het algoritme alles opnieuw en wordt het plan geüpdatet’, zegt Luc Rynders van VITO/EnergyVille.

De nieuwe software van VITO/EnergyVille wordt al gebruikt door Phoenix Contact, aanbieder van elektronica en automatisatiesystemen voor sites en gebouwen.

Ook andere bedrijven, zoals energieleveranciers, laadpaaloperatoren, distributeurs van batterijen en aanbieders van gebouwbeheersystemen tonen interesse. Zij bekijken of ze de planningssoftware aan de eindklant kunnen aanbieden, meestal in combinatie met eigen producten en diensten.  

Het intelligente laadplan draagt ook bij aan de energietransitie. ‘Nu het bedrijfswagenpark in hoog tempo wordt geëlektrificeerd, beschikken we straks over een gigantisch potentieel om het landelijke elektriciteitsnetwerk te bufferen, nu dat steeds meer wordt gevoed met stroom uit variabele bronnen’, aldus Verbeeck.

‘Als bedrijven straks mede dankzij deze oplossing nog met capaciteitsoverschotten zitten, kunnen ze die aanbieden aan netbeheerders of energieleveranciers.’