Eerste Talentcenter ondersteunt leerlingen bij studiekeuze

Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, richt het eerste Talentcenter op in Vlaanderen, om leerlingen tussen 12 en 14 jaar te begeleiden om de voor hen beste studiekeuze te maken.

Trefwoorden: #opleiding, #STEM, #VOKA

Lees verder

Opleiding

( Foto: Technopolis )

ENGINEERINGNET.BE - Scholen, Centra voor Leerlingenbegeleiding en leerkrachten doen al veel inspanningen om leerlingen goed te oriënteren. In de praktijk lukt dat echter niet altijd meteen goed. Elk jaar veranderen 18.000 leerlingen van richting omdat de oorspronkelijke keuze toch niet de juiste bleek. In de helft van de gevallen verandert de leerling van ASO naar TSO of BSO.

Er lijken nog veel mensen te zijn die het technische en beroepsonderwijs niet naar waarde schatten. Zo zijn er veel ouders die hun kind in eerste instantie het liefst naar het algemeen secundair onderwijs sturen, ook al liggen de interesses en talenten van het kind elders.

Een latere overstap baadt al te vaak in een negatieve sfeer: leerlingen krijgen de indruk dat ze gefaald hebben en worden sneller schoolmoe. Op die manier gaat talent verloren. Dat is zonde voor de jongeren in kwestie én voor de Vlaamse economie, die schreeuwt om technisch geschoolde profielen.

Voka wil er met het Talentcenter toe bijdragen dat kinderen een positieve studiekeuze maken en daarbij ook technische of beroepsgerichte studierichtingen overwegen. In elke studierichting kunnen leerlingen excelleren. Vlaams minister van onderwijs Ben Weyts maakt 130.000 euro vrij om de werking van het eerste Talentcenter mee mogelijk te maken.

Leerlingen rond de leeftijd van 12-14 jaar komen met de klas naar het Talentcenter en voeren er tests en proefjes uit. De tests bestaan uit tien onderdelen waarmee de leerlingen tot twee uur bezig zijn. Het gaat onder meer om een VR-spel dat technisch inzicht test, motorische tests en om cognitieve taal- en rekentesten.

De leerlingen krijgen na afloop een gepersonaliseerd talentenrapport met daarin vrijblijvend de mogelijke studierichtingen in de regio die aansluiten bij hun interesses en talenten.

Het Talentcenter en het talentenrapport zijn wetenschappelijk onderbouwd door academici van UGent. “Het is geen selectietest die zegt wat kinderen moeten studeren, wel een menukaart op basis van wat men graag eet”, zegt Wouter Duyck, professor cognitieve psychologie aan UGent.

Het eerste Talentcenter komt bij Technopolis in Mechelen en gaat april 2023 open. Al ruim 20 scholen toonden interesse om met hun leerlingen het Talentcenter te bezoeken. Limburg krijgt in september 2023 een Talentcenter.