Enfoil ontwikkelt flinterdunne, flexibele zonnepanelen

UHasselt en imec lanceren Enfoil, een nieuwe spin-off die plooibare zonnepanelen ontwikkelt. De zonnepanelen zijn slechts enkele millimeters dik, uiterst robuust en perfect integreerbaar op allerlei soorten oppervlakten.

Trefwoorden: #flexibel, #imec, #robuust, #UHasselt, #zonne-energie, #zonnepanelen

Lees verder

Nieuws

( Foto: Enfoil )

ENGINEERINGNET.BE - De standaard siliciumzonnepanelen die nu op vele daken liggen, spelen al een belangrijke rol in de energietransitie, maar kunnen door hun gewicht of vorm niet overal geplaatst worden.

Al jaren onderzoeken UHasselt en imec binnen EnergyVille nieuwe types van zonnecellen die eenvoudiger, goedkoper en op veel meer plaatsen te integreren zijn. Met de nieuwe spin-off EnFoil (Energy Enabling Foil) zetten ze nu een heel grote stap.

Wie tot nu zonnecellen wilde integreren op oppervlaktes zoals bijvoorbeeld vrachtwagens, gebouwen of tenten kon hiervoor vooral standaardformaten, meestal vlak en in vooropgestelde maten, aankopen en was op zichzelf aangewezen om deze te integreren op het oppervlak.

Hierdoor bleef de technologie vooral beperkt tot exclusieve bouwprojecten of als een dure extra optie voor op het dak van je wagen. De nieuwe spin-off brengt hier verandering in.

Zij maken dunnefilmzonnecellen in alle vormen en maten en kunnen dat op grote schaal doen. De zonnecellen worden daarna rechtstreeks geïnstalleerd op de producten van de klant of er verder in geïntegreerd. De productie gebeurt lokaal en de haalbaarheid en integratie van de eindproducten wordt gegarandeerd.

De dunnefilmzonnecellen zijn gebaseerd op CIGS-technologie, gemaakt uit koper-indium-gallium en selenium. “Door de plooibaarheid, hun lichte gewicht en hun robuustheid zijn deze zonnepanelen eenvoudiger te integreren in allerhande toepassingen dan het geval is bij de huidige zonnepanelen van silicium.

Vanuit de Europese onderzoeksraad krijgt het project steun via een ERC Proof of Concept. Een beurs ter waarde van 150.000 euro om nieuwe technologieën op de markt te kunnen brengen. Hiermee zal UHasselt een onderzoeker aanwerven die samen met EnFoil verder zal werken op de productontwikkeling.

Op de foto: Bart Vermang, prof. energietechnologie (UHasselt/imec) en Marc Meuris (CTO EnFoil).