Nieuwe scanner brengt bewegend lichaam razendsnel in beeld

De nieuwe scanner van UAntwerpen kan binnen 3 seconden je hele lichaam tot in de kleinste details in kaart brengen, onder meer om te helpen bij revalideren en om neurologische aandoeningen te voorspellen.

Trefwoorden: #4D, #revalidatie, #scanner

Lees verder

research

( Foto: UAntwerpen )

ENGINEERINGNET.BE - In samenwerking met het Edegemse revalidatieziekenhuis RevArte nam het team van prof. Steven Truijen, Wim Saeys en Sofia Scataglini van UAntwerpen recent een hoogtechnologische nieuwe bodyscanner in gebruik.

Geen indrukwekkend apparaat waar de patiënt roerloos in moet gaan liggen, maar een innovatieve setting met veertien scanmodules, bestaande uit veel camera’s. In dit 4D4ALL-lab kan razendsnel én goedkoop een volledige menselijke lichaamsvorm worden opgemeten, met een dichtheid van 50.000 punten.

“Mensen die een beroerte krijgen, raken vaak eenzijdig verlamd”, aldus Saeys. “Zij moeten opnieuw leren stappen. Om na te gaan of de therapie succes kent, moet er een ganganalyse van de patiënt gemaakt worden. Dat is een tijdrovende en arbeidsintensieve klus: de patiënt werd vol markers gekleefd en moest lang rechtop blijven staan, wat voor een gedeeltelijk verlamde persoon lastig is. Met die markers is stappen ook niet eenvoudig, waardoor de ganganalyse geen natuurlijk beeld geeft.”

De 4D4ALL-scanner biedt veel voordelen: de veertien scanmodules brengen alles in enkele seconden tijd haarfijn in beeld. Er hoeven geen markers gekleefd worden, waardoor de patiënt op een natuurlijke manier kan stappen. De camera’s maken gebruik van onschadelijk infraroodlicht.

Truijen en collega’s willen de nieuwe technologie ook inzetten om aan preventie te doen. “Aan details in de manier van stappen kan je jaren vooraleer een neurologische aandoening zich duidelijk manifesteert, al zien dat er iets mis is."

"Bij mensen met een genetisch risico op bijvoorbeeld alzheimer zou je dan een ganganalyse kunnen doen. Met het blote oog is er niets te zien, maar de honderden scans en metingen van de bewegingen kunnen dergelijke zaken wel vastleggen. Ook keeltumoren en melanomen kunnen we zo sneller ontdekken.”

De 4D-scanner is momenteel nog uniek in de wereld. Dit trekt wetenschappers uit de hele wereld. Truijen: “Ruimtevaartorganisatie NASA kwam al een kijkje nemen. Op termijn gaat deze innovatieve setting, een grote stap richting gepersonaliseerde geneeskunde, overal opduiken. De voordelen zijn immers enorm.”