Onderzoek naar nieuwe digitale innovaties

Drie onderzoekers aan de Nederlandse TU Eindhoven ontwikkelen organische computers, ultrasnelle onderdelen voor draadloze netwerken op basis van terahertz-licht, en een nieuw computerontwerp op basis van thermodynamica. Ze kregen hiervoor een beurs.

Trefwoorden: #computer, #draadloos, #dynamica, #licht, #netwerk, #organisch

Lees verder

Nieuws

( Foto: TU/e )

ENGINEERINGNET.BE - Drie projecten gericht op digitale innovaties starten aan TU Eindhoven:

 1. NEURO-LABS: ontwikkeling van een processor op basis van organische materialen en neurale netwerken, om deze aan te sluiten op een biologische omgeving bestaande uit zenuwcellen. Met een zelflerende koppeling, zoals de flexibele verbindingen tussen hersencellen.
  Deze processor zal enkele centimeters groot zijn, en bestaat uit vloeistofkanalen en sensoren van zogenoemde mixed conducting polymeren, die elektronen en geladen ionen geleiden.
  Hij reageert op elektrische signalen van zenuwcellen en neurotransmitters. De concentratie van deze stoffen bepaalt de sterkte van het lerende gedeelte.
  Doel is om de processor een grijper aan te leren sturen die een object kan vastpakken. Om uiteindelijk op het lichaam aangesloten persoonlijke protheses te ontwikkelen.
   
 2. EQUATE: terahertz-componenten zijn in theorie vele malen sneller dan onderdelen die nu in draadloze communicatienetwerken zitten, maar vaak nog niet efficiënt en kostbaar.
  Essentieel voor een goede terahertz-zender of -ontvanger is een efficiënte omzetting van licht van een andere golflengte naar terahertz-straling, en andersom, en naar elektronische signalen.
  Door gebruik te maken van de dynamica van de elektronentemperatuur, kan deze omzetting veel efficiënter gaan.
  Het terahertz-regime is in vergelijking met andere golflengtes nog een achtergesteld gebied. Het is belangrijk om die achterstand in te lopen, want er zijn veel toepassingen mogelijk.
   
 3. THERMODON: ontwikkeling van een nieuw computerontwerp geïnspireerd op thermodynamische principes. Om toe te passen op kunstmatige neurale netwerken.
  Dit kan uiteindelijk leiden tot systemen die energiezuinig problemen oplossen, waar huidige computers nog moeite mee hebben.
  Hiervoor moeten de bouwstenen van zo'n systeem opnieuw worden ontworpen. De onderzoekers willen het mogelijk maken dat deze oscillatoren zichzelf organiseren, aanpassen en evolueren, gebaseerd op zogenoemde thermodynamische principes. 
  Dit zorgt ervoor dat een systeem op een energie-efficiënte manier een stabiele configuratie vindt. In een neuraal netwerk vertegenwoordigt zo’n configuratie bijvoorbeeld de oplossing van een bepaalde rekentaak.