VUB team ontwikkelt nanobody-technologie tegen leverontsteking

Mathieu Vinken, professor in het Laboratorium van in-vitro Toxicologie en Dermato-Cosmetologie van de VUB ontwikkelde, samen met doktoraatsstudent Raf Van Campenhout, een techniek op basis van nanobody-technologie om leverontsteking tegen te gaan.

Trefwoorden: #nano, #nanobody, #onsteking, #research, #technologie, #VUB

Lees verder

research

( Foto: VUB )

ENGINEERINGNET.BE - Nanobodies of ‘single domain antibodies’, zijn fragmenten van antilichamen die selectief kunnen binden met een specifiek antigeen.

Omdat ze eenvoudig te produceren zijn, en zeer specifiek interageren, worden ze reeds veelvuldig gebruikt voor verschillende biotechnologische, therapeutische en diagnostische toepassingen.

Vinken: “Tijdens een vorig onderzoeksproject gefinancierd door een ERC Starting Grant, had mijn team ontdekt dat een bepaald type moleculen, zogenaamde pannexines, een belangrijke rol spelen bij bepaalde inflammatoire ziektes.”

Pannexines zijn tube-achtige moleculen die zich op het celmembraan bevinden. In een gezonde toestand zijn die tubes gesloten, maar bij ziekte gaan ze open, laten ze stoffen door, en treedt er ontsteking en uiteindelijk ook celdood op.

Door nanobodies te gebruiken, kan het openen van die pannexine tubes onderdrukt worden, en wordt de ontstekingsreactie onderbroken. De nanobody-technologie werkt ook veel beter bij een overdosis paracetamol dan de huidige remedie met acetylcysteine.

Hij krijgt nu een bijkomende financiering, een ERC Proof of Concept en een FWO onderzoeksbeurs, om de nanobody-technologie verder uit te werken.