Nieuwe pilootinstallatie stimuleert ontwikkeling groene chemische grondstoffen

In de zoektocht naar volwaardige alternatieven voor fossiele grondstoffen gebruiken onderzoekers van KU Leuven biomassa om klimaatvriendelijke producten te ontwikkelen. De pilootfaciliteit ‘Biocon’ moet de technologie klaarstomen voor industrieel gebruik.

Trefwoorden: #biomassa, #chemisch, #KU Leuven, #pilootinstallatie, #reactor

Lees verder

Techniek

( Foto: © KU Leuven - Rob Stevens )

ENGINEERINGNET.BE - In 2022 opende KU Leuven officieel TRANSfarm, een nieuw onderzoekscentrum in Bierbeek met als doel om innovaties in de bio-economie en biotechnologie door te ontwikkelen en zo sneller naar de praktijk te brengen.

Zo biedt het sinds kort ook plaats aan de gloednieuwe Biocon-reactor: een bioraffinaderij die niet werkt op aardolie, maar wel op plantenresten (biomassa).

De reactor zet de plantenresten om in twee chemische grondstoffen: een pulp van cellulose en een olie van lignine (in bomen en planten zorgen deze stoffen voor de stevigheid).

Die twee grondstoffen kunnen dan weer als basis dienen voor talrijke toepassingen. Bij de cellulosepulp gaat het dan bijvoorbeeld om verpakkingen, isolatiemateriaal of textiel.

De lignine-olie kan dan weer verwerkt worden tot onder meer lijmen, coatings en verschillende soorten plastics.

De nieuwe pilootinstallatie is een noodzakelijke tussenstap om de brug te kunnen slaan tussen laboratorium en industrie en kwam o.a. tot stand met steun (8,2 miljoen euro) van de Vlaamse regering, via het post-corona-relanceplan ‘Vlaamse Veerkracht’.