TU Eindhoven ontwikkelt vier nieuwe quantumtechnologie projecten

Deze vier projecten zijn gericht op quantumbestendige beveiligingssystemen, optische pincetten, quantumsleuteldistributie en quantumcomputers op basis van neutrale atomen.

Trefwoorden: #computing, #projecten, #quantum, #subsidie, #technologie

Lees verder

Nieuws

( Foto: NWO )

ENGINEERINGNET.BE - Doel van deze nieuwe projecten is het realiseren van wetenschappelijke en technologische doorbraken op het gebied van quantumtechnologie, zoals quantum sensing-toepassingen, quantum computing en quantumnetwerken.

 1. Kwantumcomputers met neutrale atomen
  Voor haar project AtomCOMP gaat Aida Todri-Sanial quantumcomputers onderzoeken die gebaseerd zijn op neutrale atomen. Een neutraal atoom is een atoom dat een gelijk aantal protonen en elektronen heeft, wat betekent dat het niet geladen is.
  In quantumcomputers is het belangrijk om de atomen die worden gebruikt om gegevens op te slaan als zogenaamde qubits, af te koelen tot zeer lage temperaturen. Neutrale atomen zijn makkelijker om af te koelen en om mee te werken dan geladen atomen.
   
 2. Optisch pincet
  Een optisch pincet is een laserstraal die een atoom kan vasthouden, net zoals een pincet een klein voorwerp kan vastpakken. Als het gaat om het opslaan van informatie in atomen in quantumcomputers, zijn optische pincetten hard nodig.
  Voor hun project zijn Oded Raz en Edgar Vredenbregt van plan de mogelijkheden van optische pincetten te verbeteren.
   
 3. Snelle distributie van quantumsleutels
  In de toekomst is de kans groot dat je informatie gaat versturen met hulp van Quantum Key Distribution (QKD): het veilig delen van informatie met behulp van geheime sleutels, gebaseerd op de quantummechanica.
  Idelfonso Tafur Monroy wil de eerste volledig geïntegreerde, snelle QKD-zender ontwikkelen.
   
 4. Quantumbestendige beveiligingssystemen
  Een van de nadelen aan de succesvolle ontwikkeling van quantumcomputers is dat de huidige beveiligingssystemen kunnen worden doorbroken met een quantumcomputer.
  Tanja Lange en Kathrin Hövelmanns willen daarom vervangingen ontwerpen voor deze beveiligingssystemen.

De projecten worden gefinancierd binnen het Nederlandse Nationaal Groeifonds-programma Quantum Technology, uitgevoerd door NWO in samenwerking met Quantum Delta NL.