3D-revolutie in micro-optica

De Nederlandse Universiteit Twente onderzoekt de mogelijkheden van 3D-printen van keramiek in micro-optica, om licht te genereren en informatie op te slaan.

Trefwoorden: #3D, #micro, #optica, #print, #revolutie, #UTwente

Lees verder

research

( Foto: UTwente )

ENGINEERINGNET.BE - Keramiek heeft veel potentie op het gebied van micro-optica vanwege de interactie-eigenschappen tussen licht en materie. Het is bekend dat in een vacuüm niets sneller gaat dan het licht.

Glas en keramiek hebben echter een hogere brekingsindex, wat betekent dat licht wordt vertraagd terwijl het door het geschikte materiaal beweegt.

"In de toekomst kan 3D-architectuurkeramiek bijdragen aan optische communicatie en lichtcircuits door de juiste samenstelling en combinatie van materialen," zegt assistent-professor Arturo Susarrey-Arce van UTwente.

"Miniaturisatie vindt nu nog meestal plaats in 2D, maar er is erg veel ruimte in de derde dimensie." Maar voor het zover is, zijn er nog genoeg uitdagingen. 3D-printen met keramiek moet voldoen aan belangrijke eigenschappen.

Om 3D-printen van keramiek te gebruiken in micro-optica bij lage temperaturen, moeten de onderzoekers foutloze microarchitecturen kunnen printen met zo hoog mogelijke ruimtelijke precisie.

Dit is voor een deel afhankelijk van de beschikbaarheid van verschillende harsen die hun fysieke eigenschappen veranderen onder invloed van licht. Daardoor moet het mogelijk worden verschillende materialen gelijktijdig te printen.

Het ontwikkelen van zulke harsen blijft een uitdaging voor synthetische scheikundigen. Daarmee zijn de onderzoekers nog dagelijks bezig in het lab.

Doel van Susarrey-Arce bij de micro-(nano)fabricage van gestructureerde materialen blijft om 'keramiek zo klein te maken dat het licht kan manipuleren.'