• 18/07/2012
  • |     BB

Meeste UGent-studenten positief over plantenbiotechnologie

Enquête: Universiteit Gent vindt steun bij haar studenten voor één van haar speerpuntdomeinen: plantenbiotechnologie.

Trefwoorden: #biotech, #biotechnologie, #jasmien maes, #research, #ugent, #universiteit, #universiteit gent

Lees verder

research

( Foto: UGent )

ENGINEERINGNET.BE - Jasmien Maes polste in het kader van haar masterproef Biochemie-Biotechnologie naar de attitude van de Gentse universiteitsstudent tegenover biotechnologie en haar diverse toepassingen. De studente ving deze studie aan naar aanleiding van de gebeurtenissen rond de Wetterse veldproeven met genetisch gewijzigde aardappelen in mei vorig jaar (2011).

Alle faculteiten namen deel aan de rondvraag, die werd opgesteld na grondige analyse van bestaande enquêtes over biotechnologie. In totaal werden de gegevens van 934 studenten verwerkt.

Op de kennisvragen over biotechnologie en de inplanting ervan in de maatschappij varieerden de gemiddelde scores per studierichting van 10/20 tot 16,5/20. De basiskennis blijkt in deze doelgroep bijgevolg net voldoende tot zeer goed te zijn. Hoe minder de studierichting te maken had met biotechnologie, hoe lager de score lag.

Eenzelfde trend werd vastgesteld bij de perceptie van biotechnologische toepassingen die al bestaan of in ontwikkeling zijn. Met gemiddelde scores per studierichting die varieerden van 3,6 op 5 tot 4,5 op 5 (3/5 = neutraal, 4/5 = eerder positief, 5/5 = heel positief) staat de Gentse student positief tegenover biotechnologie. Geen enkele studierichting vertoonde een algemene afkeer voor biotechnologie. Zelfs niet als het uitsluitend de genetische modificatie van landbouwgewassen betreft, momenteel nochtans een heet hangijzer.

Opvallend is dat van alle deelnemers minstens twee op drie studenten zich eerder of heel positief uitspreekt over de ontwikkeling van genetisch gewijzigde gewassen voor tweede generatie biobrandstoffen, de bevordering van de voedingswaarde van voedsel, de productie van medicijnen en het voorkomen van opbrengstverlies door droogte. De UGent vindt aldus steun bij haar studenten voor één van haar speerpuntdomeinen.

Verder is een meerderheid van de ondervraagden ervan overtuigd dat ggo-gewassen voordelig kunnen zijn voor ontwikkelingslanden. Al ziet 70% van de studenten ggo-voedsel liefst geëtiketteerd, toch beschouwt minder dan 20% genetisch gewijzigde granen, groenten en fruit als ongezond. Een kleine 80% vindt bovendien dat veldproeven die veilig worden geacht, moeten kunnen doorgaan.
Vlaanderen weldra aan de beurt

Naar verluidt hoopt Jasmien de enquête binnenkort ook aan andere universiteiten en aan een breder Vlaams publiek voor te leggen.