• 16/08/2012
  • |     BB

UGent onderzoekt Stonehenge met elektromagnetische inductiesensor

Met behulp van een zelf ontwikkelde elektromagnetische inductiesensor gaan bodemdeskundigen van UGent landschap rond Stonehenge aftasten.

Trefwoorden: #bodembeheer, #gps, #inductie, #inductiesensor, #onderzoek, #stonehenge, #ugent

Lees verder

research

( Foto: UGent )

ENGINEERINGNET.BE - Half september gaan wetenschappers van de vakgroep Bodembeheer van de Universiteit Gent een deel van het landschap rond Stonehenge onderzoeken met een niet-destructieve bodemsensor. Zij werken op vraag van een internationaal team van archeologen.

Recent kregen zij daarvoor de toestemming van de National Trust en English Heritage. Aangezien de site bij wet beschermd is, wordt er slechts in heel beperkte mate toegang verleend voor onderzoek, waarbij niet-destructieve technieken de voorkeur genieten. Het is dus uitzonderlijk en dankzij de zelf ontwikkelde techniek dat de UGent-onderzoekers toch toelating hebben gekregen.

De bodemscanmethodiek is gebaseerd op een elektromagnetische inductiesensor die in een slede getrokken wordt door een quad. De gedetailleerde metingen worden met een gps gelokaliseerd en beslaan meerdere lagen waarvan de diepste meer dan 3 meter bereikt. Zo kunnen verschillende hectaren per dag nauwkeurig gescand worden.

De metingen worden vervolgens door medewerkers van de vakgroep Bodembeheer verwerkt tot kaarten die de bodemsamenstelling per laag weergeven. Hierdoor kunnen eventuele ondergrondse structuren, zoals opgevulde valleien of gedempte grachten, geïdentificeerd worden.

Met deze informatie hopen de onderzoekers het toenmalige landschap rond Stonehenge te kunnen reconstrueren en de betekenis van het archeologisch erfgoed beter te begrijpen. Deze techniek werd reeds gebruikt ter ondersteuning van archeologisch onderzoek in België en heeft zijn toegevoegde waarde meermaals bewezen.