• 23/11/2012
  • |     BB

Obama investeert in 3D-printing voor jobcreatie

De Amerikanen geloven dat additieve fabricage en 3D-printing potentieel te bieden hebben: de overheid heeft er begin augustus een researchinstituut voor opgericht.

Trefwoorden: #3d print, #additieve fabricage, #general electric, #obama

Lees verder

Nieuws

( Foto: Sarens )

ENGINEERINGNET -- Wie denkt de de Obama-administratie plots een verregaande interesse aan de dag legt voor productietechnologie, zit er naast. Het gaat over jobs, jobs en nog eens jobs.

En daar heeft Obama wel centen voor over, temeer nadat marktspecialisten hem vertelden dat 'Addivitieve Fabricage' wel eens dé technologie zou kunnen zijn die jobs terughaalt naar de VS.

Hun argument: '3D-printing en addivitieve fabricage zijn een lokaal gebeuren. Het is net de bedoeling zo dicht mogelijk bij de afnemer te produceren, niet aan de andere kant van de wereld. Dan maak je het product terug duur. Zo halen we jobs terug naar de VS'.

De Obama-administratie was vatbaar voor het argument. Te meer omdat General Electric (GE), van oudsher een huisleverancier van defensie, met plannen rondloopt om een fabriek met alleen 3D-print en digitale fabricagemachines neer te poten. Het concern zette onlangs nog de eerste stappen in die richting, door twee kleinere digitale fabrieken over te nemen (zie link onderaan).

Het onderzoeksinstituut – het 'National Additive Manufacturing Innovation Institute' – komt in Ohio. Obama: "Dit instituut moet voorkomen dat de productiejobs van morgen wortel schieten in landen zoals China of India. Dat is hoe we mensen terug werk kunnen bieden in een duurzame economie." Met andere woorden: we maken geen twee keer dezelfde fout.

Het startkapitaal is er al: de overheid investeert 30 miljoen dollar, een consortium van Amerikaanse bedrijven legt daar nog eens 40 miljoen naast.

De keuze van Ohio was trouwens niet zonder politieke motieven. In de race naar het presidentschap was Ohio namelijk één van de 'swing states'. Politici blijven politici…


ACHTERGROND
Obama kondigde in maart 2012 al de oprichting van een nationaal netwerk met 15 innovatie-instituten rond 'manufacturing excellence' aan. Die zullen dienst doen als regionale knooppunten voor de ontwikkeling en uitwisseling van kennis over productietechnieken. Dit 'National Network of Manufacturing Innovation Budget' ging van start met een budget van 1 miljard dollar.

LEES OOK
Grote spelers tonen interesse in 3D-printing (+video)