• 29/11/2012
  • |     BB

UHasselt becijfert impact van sluiting Ford Genk: verlies van 11.759 banen

De Universiteit Hasselt heeft een impactstudie over het vertrek van Ford Genk gemaakt. Voor heel Vlaanderen wordt de schade op 11.759 banen geraamd, waarvan meer dan 8.000 in Limburg.

Trefwoorden: #ford, #ford genk, #KIZOK, #Mark VANCAUTEREN, #uhasselt, #universiteit hasselt

Lees verder

HR

ENGINEERINGNET.BE -- De dag nadat de sluiting van Ford Genk in de pers bekend werd, gaf de UHasselt naar eigen zeggen 'haar onderzoeksinstituut KIZOK, het Kenniscentrum voor Ondernemerschap en Innovatie, opdracht om een economische impactstudie over de sluiting te maken'.

“De impactstudie schetst het worstcasescenario, het ergste dat kan gebeuren”, aldus prof. dr. Ludo Peeters en prof. dr. Mark Vancauteren die de studie uitvoerden. Enkele belangrijke conclusies op een rij.

Banenverlies niet beperkt tot Limburg
De sluiting van Ford Genk gaat gepaard met een verlies van 8.195 jobs - 4.337 bij Ford Genk, 2.816 bij de toeleveranciers en 1.042 door effecten van koopkrachtverlies - in Limburg. Daarbij komt echter nog eens een verlies van 3.564 jobs bij toeleveringsbedrijven (en door effecten van koopkrachtverlies) elders in Vlaanderen.

In totaal verliezen in Vlaanderen naar schatting 11.759 mensen hun baan naar aanleiding van de sluiting van Ford Genk. De werkloosheidsgraad in Limburg stijgt door de sluiting van Ford en de gevolgen voor de toeleveringsbedrijven van 6,8% naar 8,8% van de beroepsbevolking. Dit is een stijging van bijna 30%.

Welvaartsverlies van 875 miljoen euro in Vlaanderen
Inclusief het koopkrachtverlies is er een totaal welvaartsverlies van 644,1 miljoen euro in Limburg en 875,1 miljoen euro in Vlaanderen als geheel. Bijna driekwart (73,6%) van dit totale welvaartsverlies in Vlaanderen is dus voor rekening van de provincie Limburg.

Koopkrachtverlies: nog meer banen- en welvaartsverlies
Als gevolg van het inkomensverlies van de (ontslagen) werknemers van Ford Genk en de Limburgse toeleveranciers, daalt de consumptie in Limburg met 140 miljoen euro. Deze terugval leidt tot het verlies van een 1.000-tal jobs in Limburgse sectoren die overwegend niet aan Ford Genk toeleveren – en een bijkomend welvaartsverlies van 60 miljoen euro.

Begrotingstekort federale overheid +466 miljoen euro
De fabriekssluiting veroorzaakt een vermindering van het federale begrotingssaldo van 0,125% van het Belgische BBP. Dit komt overeen met een verhoging van het federale begrotingstekort van 466,1 miljoen euro.

Te weinig gepaste jobs voor Ford-werknemers
Voor ontslagen Ford-mensen in het oostelijke deel van de provincie is de kans op het vinden van een job die nauw aansluit bij hun ervaring en competenties vrij gering. Het vacatureaanbod is er relatief klein en de ‘competitie’ – vanwege de vele andere getroffen Ford-werknemers – relatief groot.

Een belangrijk deel zal dus minstens genoodzaakt zijn om over langere afstanden te pendelen voor een gepaste baan – gelet op de hogere drempel om in Luik of over de grens in Nederland te gaan werken.

“Het was niet de bedoeling om met deze studie beleidsvoorstellen aan te reiken, wél om in kaart te brengen hoe diep de economische put is die wordt gegraven door de fabriekssluiting”, zeggen de auteurs.

“Het voordeel van deze benadering is dat beleidsmakers een zicht krijgen op de omvang van de initiële uitdaging waarvoor zij geplaatst worden en, bijgevolg, op de middelen die minimaal ingezet moeten worden om de put te dempen.”


(illustratie: UHasselt, verdeling van geraamde banenverlies over Limburg en rest van Vlaanderen)

OVER DE AUTEURS
Prof. dr. Ludo PEETERS is gewoon hoogleraar aan de faculteit Bedrijfseconomische wetenschappen van de UHasselt en medewerker van onderzoeksinstituut KIZOK (Kenniscentrum voor Ondernemerschap en Innovatie). Zijn specialisatie is econometrie en regionale en ruimtelijke economie (inclusief economische impactstudies).

Prof. dr. Mark VANCAUTEREN is docent aan de faculteit Bedrijfseconomische wetenschappen van de UHasselt en medewerker van onderzoeksinstituut KIZOK (Kenniscentrum voor Ondernemerschap en Innovatie). Zijn specialisatie is toegepaste econometrie, industriële organisatie (R&D, octrooien, marktwerking, technologische verandering) en internationale handel (niet-tarifaire handelsbelemmeringen). Prof. dr. Vancauteren is ook als senior onderzoeker betrokken bij het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS, Nederland).