• 26/02/2013

Mitsubishi test hydraulische overbrenging voor 7MW-windturbine uit

Mitsubishi Heavy Industries is op zijn Yokohama Dockyard & Machinery Works in Japan begonnen met een praktijktest van een nieuw windenergiesysteem met een directe hydraulische overbrenging.

Trefwoorden: #direct drive, #mitsubishi, #siemens, #windturbine

Lees verder

Techniek

( Foto: Mitsubishi )

ENGINEERINGNET -- De test is onderdeel van een project dat in september 2012 is gestart voor de ontwikkeling van een hydraulische in de plaats van een tandwielkastoverbrenging voor offshore windturbines.

De transmissie is gebaseerd op de digitaal geregelde hydraulische technologie van Artemis Intelligent Power in Edinburgh, dat MHI in 2010 overnam.

Het nieuwe systeem biedt een aantal voordelen ten opzichte van eerdere systemen. Toepassing van de hydraulische aandrijving zorgt volgens MHI 'voor een uitstekend rendement en hoge betrouwbaarheid doordat de conventionele tandwielkast en omvormer vervallen'. Deze componenten veroorzaakten regelmatig problemen in de zoektocht naar grootschalige windenergiesystemen.

De nieuwe configuratie zou verder voor lagere kosten zorgen doordat gebruik wordt gemaakt van beproefde hydraulische componenten en materialen en relatief goedkope generatoren.

De bedoeling is dat de nieuwe turbines in twee projecten worden ingezet: de onshore demonstratie-eenheid in het Verenigd Koninkrijk (Glasgow) en een offshore drijvend windmolenpark in de buurt van Fukushima.

De werkzaamheden aan deze installaties moeten volgens planning aanvangen in juni 2013 respectievelijk augustus 2014. Mogelijke serieproductie van een commercieel 7MW-model staat op de planning voor 2015.


(bron: Aandrijftechniek)

ACHTERGROND
MHI is in 1980 begonnen met de ontwikkeling van windenergiesystemen. De onderneming leverde tot op heden meer dan 4.000 eenheden over de hele wereld, met een gezamenlijke productie van 412,4 MW. Met de testresultaten van de eenheid in Yokohama verwacht het bedrijf een snelle vooruitgang te maken in de ontwikkeling van het nieuwe type systeem.

TECHNISCH
De hydrauliek biedt absoluut de techniek om een windmolen met hydraulische overbrenging (in dit geval een pomp met variabel ingaand toerental en motor met constant uitgaand toerental) te bouwen. De techniek biedt een hoger vermogen/volume-verhouding en maakt dus compact bouwen mogelijk. Daar staat tegenover dat ook hydrauliek onderhoud nodig heeft (filtratie, ontwatering). Of een hydraulische overbrenging in deze vermogensklasse ook een hoog rendement heeft, zoals MHI stelt, zou enige nadere studie vergen. Onder meer Siemens werkt ook aan 'direct drive'-windturbines.