• 20/03/2013
  • |     BB

Loonkloof tussen mannen en vrouwen verdwijnt (waarschijnlijk) nagenoeg

Het ziet er naar uit dat de loonkloof tussen mannen en vrouwen de volgende jaren nagenoeg verdwijnt. Dat concludeert Randstad uit een 13 jaar durend onderzoek.

Trefwoorden: #job, #loonkloof, #randstad, #vacature

Lees verder

HR

( Foto: Universiteit Siegen )

ENGINEERINGNET.BE -- Als mannen voor een werkgever kiezen, hechten ze belang aan het loonpakket en de financiële gezondheid van hun nieuwe werkgever. Bij vrouwen ligt dan anders: daar primeren de werksfeer en de balans werk/privé.

Dat heeft gevolgen, blijkt uit een onderzoek dat Randstad al 13 jaar volhoudt. Het kan bijvoorbeeld een deel van de loonkloof tussen mannen en vrouwen verklaren. Zeker is dat niet: over de loonkloof zijn al hele bibliotheken volgeschreven.

'Maar het is heel redelijk te veronderstellen dat wie minder belang hecht aan het loon, ook iets minder het onderste uit de kan wil halen', aldus Randstad.

Er is trouwens een interessante tendens: mannen bleken de afgelopen paar jaren iets minder belang te zijn gaan hechten aan loon, vrouwen iets meer. Tussen 2000 en 2010 verklaarde het loon bij mannen voor 13,5% de keuze voor een werkgever, bij vrouwen was dat slechts 10,7%.

Vorig jaar was dat verschil gekrompen tot 0,6%; dit jaar zelfs tot 0,3%. Mannen komen nu op 12,8, vrouwen op 12,5.

Er zijn nu nog slechts drie bouwstenen waar mannen en vrouwen inzake keuze enigszins verschillen. Mannen blijven veel meer belang hechten aan de financiële gezondheid van het bedrijf. Vrouwen hechten nog altijd meer belang aan de werksfeer en aan de balans werk/privé.

Als het over 'retentie' - de beslissing om bij een werkgever te blijven werken - speelt loon overigens een even belangrijke rol voor mannen als voor vrouwen.

'Indien deze nieuwe trend in de toekomst wordt bevestigd, dan kunnen we voorspellen dat de loonkloof tussen mannen en vrouwen verder zal dalen', aldus nog Randstad.


HET ONDERZOEK
Bovenstaande onderzoeksgegevens komen uit het onderzoek van Randstad naar de aantrekkelijkheid van de bedrijven in België. Randstad onderzoekt al dertien jaar waarom (potentiële) werknemers kiezen voor een specifieke werkgever en kan op die manier ook tendensen vaststellen.

Werkzekerheid is overigens al vele jaren de belangrijkste factor om voor een werkgever te kiezen. De voorbije jaren heeft deze factor alleen maar aan belang gewonnen. De grotere onzekerheid van de werknemers speelt hierin een belangrijke rol.