• 03/05/2013
  • |     BB

Umicore Scientific Award 2013 voor jonge Duitse fysicus

De Umicore Scientific Award gaat dit jaar naar de Duitse fysicus Dominik Berg voor zijn doctoraatsverhandeling over dunnefilmzonnecellen.De vier volgende prijzen waren voor Belgen.

Trefwoorden: #Dominik Berg, #Scientific Award, #umicore, #Umicore Scientific Award

Lees verder

research

( Foto: Umicore, Dominik Berg )

ENGINEERINGNET.BE – Umicore reikt zijn wetenschappelijke 'Master Awards' - samen goed voor 20.000 euro – elk jaar uit aan 5 doctors (PhD) die door hun onderzoek bijdragen aan de wetenschap in domeinen die het bedrijf belangrijk vindt.

Voor een materialengroep zoals Umicore zijn dat domeinen zoals fijne deeltjestechnologie, metaalhoudende verbindingen, katalyse, recyclage en duurzame energie.

Er waren dit jaar naar verluidt 35 kandidaten: uit België (15), Zwitserland (4), Hongarije (3), Zweden, Frankrijk, Duitsland, Finland, Oostenrijk (elk 2) en Roemenië, Luxemburg, Spanje (elk 1).

De eerste prijs ging naar de Duitse fysicus Dominik Berg voor zijn doctoraatsverhandeling over dunnefilmzonnecellen in het kader van zijn studies aan het Laboratory for Photovoltaics van de Universiteit van Luxemburg.

De laureaten worden geselecteerd door de Belgische fondsen voor wetenschappelijk onderzoek FWO en FNRS.

In het zesjarig bestaan van de prijs ontving het bedrijf 200 inzendingen en kende het naar eigen zeggen ongeveer 120.000 euro toe aan 28 wetenschappers uit heel Europa.


OVERIGE PRIJZEN
De vier overige master awards vielen Belgen te beurt - wat toch wat zegt over het niveau van onze universiteiten:
- Hans Simillion van de VUB voor zijn onderzoek naar nanocontainers die dienen als drager voor een anti-corrosiecomponent. Deze studie past in een breder onderzoeksproject rond zelfherstellende coatings en niet-toxische, milieuvriendelijke corrosieremmers.
- Bart Bueken van de KUL voor zijn onderzoek naar metaal-organische frames (MOF's), een nieuwe klasse van poreuze kristallijne vaste stoffen als heterogene katalysators.
- Odile Astréoud van de Universiteit van Mons (Bergen) voor haar onderzoek naar de verwachtingen van gebruik van TiO2 nanotube-reeksen en polyaniline in pigmentgevoelige zonnecellen.
- Vanessa Loodts van de ULB voor haar onderzoek naar reactieve en convectieve ontbinding van koolstofdioxide in zout water: analyse van lineaire stabiliteit.