• 29/08/2013

Meer dan helft ingenieursstudenten wil aan de slag buiten België

Onderzoek door chipmachinebouwer ASML onder ingenieursstudenten KU Leuven wijst uit dat 55% na studies liefst in buitenland gaat werken. Welke job dat moet worden, is 'nog niet duidelijk'.

Trefwoorden: #asml, #ingenieur, #job, #kuleuven, #RWTH Aachen, #student, #techniek, #TU/e, #TU Delft, #Universiteit Twente, #vacature

Lees verder

HR

( Foto: ASML )

ENGINEERINGNET.BE - Om inzicht te krijgen in de aansluiting tussen technische opleidingen en de arbeidsmarkt en het toekomstbeeld van studenten, ondervroeg ASML in totaal 1.300 studenten van de KU Leuven, TU/e, TU Delft, Universiteit Twente en RWTH Aachen.

Dat levert over de hele lijn twee markante conclusies op. Ten eerste wil de meerderheid na zijn studie het liefst aan de slag in het buitenland, en daarnaast is driekwart van mening dat hun huidige opleiding goed aansluit bij de gewenste toekomstige job. Echter, welke job dit dan exact zal zijn, is voor de overgrote meerderheid 'nog niet duidelijk'.

Wat de Belgen betreft, beoordelen de ondervraagde KU Leuven-studenten hun opleiding alvast positief. Maar liefst 91% van de ondervraagden zou een technische studie aan anderen aanraden.

De Belgische studenten blijken hun studiekeuze voor een belangrijk deel te bepalen op basis van de mening van hun ouders, gevolgd door opendeurdagen en de mening van vrienden en docenten.

Over de koppeling opleiding/arbeidsmarkt zijn de studenten eveneens overwegend positief. Bijna driekwart geeft aan het gevoel te hebben dat de opleiding goed aansluit bij de gewenste toekomstige job.

Toch weten menen ze te weten waar het nog beter kan: er moet meer aandacht besteed worden 'aan praktijk en contacten met het bedrijfsleven'.

Bijna twee derde is van plan om na de huidige studie aan het werk te gaan, terwijl 22% nog verder wil studeren. Meer dan de helft heeft echter nog geen idee wat voor werk zij na hun studie precies willen doen.

Wat vastligt is dat slechts 45% van de ondervraagde KU Leuven-studenten binnen eigen land aan de slag wil. Voornamelijk andere Europese landen worden genoemd als alternatief.

Bij de keuze van de meest geschikte werkgever, laten ze zich vooral leiden door carrièremogelijkheden gevolgd door de oplossingen en producten waaraan gewerkt wordt en duurzaamheid.

Opvallend is trouwens dat onder Duitse studenten duurzaamheid een nog veel belangrijker rol speelt dan in België en Nederland.


(Bert Belmans)

CITAAT
“Het is opvallend te zien dat ook een groot deel van de Belgische technische studenten een carrière in het buitenland ambieert. Nederlandse organisaties zoals ASML bieden hen dan ook maar wat graag deze mogelijkheid binnen een bovendien zeer multinationaal kader", prijst Hank Oosterbaan, Global Manager Labor Market Communications, zijn werkgever ASML aan. “Je hoeft dus niet ver over de grenzen heen te zoeken om een diverse internationale ervaring op te doen.”