• 29/11/2013

Belgische jongeren dromen van carrièrestart in buitenland

Nieuw sportstadion bouwen in Rio de Janeiro, een wolkenkrabber in Dubai, windmolenparken in Afrika: jongeren zien werken in buitenland helemaal zitten. Dat melden Agoria en Jobat.

Trefwoorden: #agoria, #arbeidsmarkt, #carriere, #job, #jobat, #techniek, #technologie

Lees verder

HR

( Foto: Agoria / Jobat )

ENGINEERINGNET.BE – Een recente enquête van de ingenieursvereniging ienet toonde het al aan: jongeren zien het helemaal zitten om hun eerste carrièrestappen te zetten in het buitenland.

Dat wordt nu bevestigd door nieuwe onderzoek van werkgeversfederatie Agoria en de vacaturesite Jobat bij 600 jongeren tussen 18 en 25 jaar: het merendeel - 62,5% - is bereid om tussen 1 en 3 jaar uit te trekken voor zo’n buitenlandse werkervaring. De Verenigde Staten, Australië en Canada zijn de favoriete bestemmingen.

Dat is volgens Agoria prima voor de Belgische bedrijfswereld: 'twee derde van de productie van de technologiebedrijven in ons land is bestemd voor export'.

“In al deze sectoren zijn Belgische bedrijven actief op exportmarkten en ze zoeken hiervoor ook naar Belgisch personeel,” zegt Peter Demuynck, directeur van Agoria International Business.

“Voor onze bedrijven is het belangrijk om juist Belgisch personeel te kunnen inschakelen." Dat zorgt namelijk voor nauwere banden met het moederbedrijf.

De werkgevers somden autonoom kunnen werken (27%), flexibiliteit (27%), aanpassingsvermogen (24%) en talenkennis (22%) aan als voornaamste verwachtingen voor internationale medewerkers aan.

De jongeren van hun kant stipten contracten van één jaar (34%) en 3 jaar (28%) aan als de ideale periode voor een job in het buitenland. Nog eens 20 procent houdt het op zes maanden.

35 procent verwacht dat de werkgever voor huisvesting zorgt in het buitenland. Ook belangrijk is het perspectief op doorgroeimogelijkheden (25%) binnen het bedrijf of sector.

De mogelijkheid om de levenspartner (21%) mee te nemen en een hoger loon (19%) werden genoemd als andere belangrijke factoren om de stap naar het buitenland te zetten.

De administratieve rompslomp (37%) en de afstand van familie en vrienden (35%) zijn de voornaamste redenen om niet de stap naar een buitenlandse job te zetten. Veiligheid (16%) en taal- en cultuurverschillen werden nog eens door 12% aangeduid.


(Bert Belmans)

COMMENTAAR
Zes jongeren op tien die dromen van een job in het buitenland ... deze voorkeur van pas afgestudeerden om in het buitenland aan de slag te gaan, bleek ook al uit een onderzoek van de Vlaamse ingenieurskoepel ienet dat zich toespitste op jonge ingenieurs. Helaas: in één adem lieten ze ook weten niet voor een starter te willen werken of zelf een onderneming op te zetten.

Vooral de grotere bedrijven en de multinationals varen wel bij deze hang naar zekerheid: zij zijn continu op zoek naar meertalig personeel dat bereid is vaak op buitenlandse verplaatsing te gaan of zich voor enkele jaren buiten België te vestigen. Zoals Agoria het stelt: 'Mensen met een internationale werkervaring zijn erg geapprecieerd en gegeerd op de internationale en nationale arbeidsmarkt'.

De keerzijde van de medaille is dat het rekruteringsveld van lokaal opererende ondernemingen er een stuk kleiner door wordt. Hoewel uiteraard niet alle (jongeren)dromen uitkomen...