• 10/02/2014

Sector hernieuwbare energie voor eerst geconfronteerd met banenverlies

Voor eerst kijkt sector van hernieuwbare energie als geheel aan tegen banenverlies, naar schatting 1.250 in één jaar tijd. Agoria wijst met beschuldigende vinger naar het vergunningenbeleid.

Trefwoorden: #agoria, #biomassa, #duurzaam, #energie, #hernieuwbare, #job, #oostende, #vacature, #warmtepomp, #zonnewarmte

Lees verder

HR

( Foto: C-Power, © François Roland )

ENGINEERINGNET.BE - Na jarenlange groei werd de hernieuwbare energiesector in 2013 voor het eerst geconfronteerd met bedrijfssluitingen en jobverlies: naar schatting 1.250 in de periode 2012 – 2013.

Dat is verrassend, want precies de sector van de duurzame energie wordt in politieke middens onveranderlijk als een niet te missen trein en als dé jobcreator van de toekomst naar voor geschoven.

Internationaal wordt bijvoorbeeld de engineeringkennis die Belgische bedrijven verworven tijdens de bouw van de windparken in de Noordzee, algemeen erkend en gewaardeerd. De haven van Oostende werkt in dat kader hard aan een hub voor de off-shore energie, 'Energy Port'. Die creëerde naar eigen zeggen op zijn eentje in 2013 al 300 nieuwe jobs.

De oorzaken van de terugval zijn terug te voeren naar het afbouwen van de subsidie voor zonnepanelen, en in het geval van biomassa zorgde de sluiting van de Electrabel-centrale in Ruien voor jobverlies.

'Andere takken', stelt de werkgeversorganisatie, 'zoals windenergie groeien wel lichtjes, maar veel te traag, door het uitblijven van een efficiënt vergunningenbeleid'.

Volgens Agoria valt de komende jaar zelfs in de offshore energiesector verlies van banen niet uit te sluiten, 'als bijvoorbeeld het Stevin-project (van Elia, redactie) er niet tijdig komt'.

Ook zonnewarmte, warmtepompen en warmtebiomassa groeien nog, 'maar ook voor on-shore projecten blijven vergunningen een knelpunt'.

Momenteel werken er bijna 16.000 mensen in de sector van de hernieuwbare energiebronnen, waarvan twee derde in het Vlaams gewest.

'Dat aantal kan toenemen tot 25.500, maar daarvoor is een veel efficiënter vergunningenbeleid nodig en daar schort het momenteel aan'.

Agoria vraagt dat de Vlaamse regering werk maakt van een soepeler en efficiënter vergunningenbeleid om de investeringszekerheid te versterken en belangrijke energieprojecten niet in gevaar te brengen.


(Bert Belmans)