Europese Commissie legt tien kabelaars hoge boetes op voor kartelvorming

Europese Commissie bestraft producenten van hoogspanningskabels waaronder Nexans en Prysmian met hoge boetes voor kartelvorming. ABB ontsnapt als klokkenluider de dans.

Trefwoorden: #abb, #economie, #energie, #europa, #europese commissie, #hitachi, #hoogspanning, #j-power, #kabel, #kartel, #offshore, #prusmian, #sumitomo

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET – Tien producenten van ondergrondse en offshore hoogspanningskabels vonden begin april een boete van de Europese Commissie in hun bus.

Ze hadden zich sinds 1999 bijna tien jaar lang schuldig gemaakt aan kartelvorming, oordeelde Europa. In totaal mag de Commissie een bedrag van iets minder dan 302 miljoen euro op zijn rekening verwachten.

Het gaat om ABB (Zwitserland), Brugg (Zwitserland), Nexans (Frankrijk), NKT (Duitsland), Prysmian (Nederland-Italië), Silec (Frankrijk), J-Power systems, Viscas en Exsym in Japan, en LS Cable en Taihan in Zuid-Korea.

De hoogste boetes zijn voor het Nederlandse Prysmian (140,5 miljoen, waarvan een deel voor rekening van de financiële speler Goldman Sachs) en Nexans (70,67 miljoen).

Volgens de berekening van de Commissie stond ABB een boete van 33 miljoen euro te wachten. Maar het Zwitserse bedrijf ontspringt als klokkenluider de dans en kreeg volledige immuniteit, omdat het de Commissie attent maakte op de wanpraktijken.

Ook aan J-Power Systems en zijn vroegere aandeelhouders Hitachi Metals en Sumitomo Electric verleende de Commissie een 'korting' van 45%, omdat deze snel na de start van het onderzoek hun wanpraktijken toegaven en goed meewerkten.

Bij de illegale praktijken waren 6 Europese, 3 Japanse en 2 Koreaanse bedrijven betrokken. De kartelleden hadden naar verluidt afspraken gemaakt om van elkaars thuismarkten weg te blijven en hadden de overige regio's van de wereldmarkt netjes onder elkaar verdeeld.

Wanneer bijvoorbeeld een Aziatische speler een vraag tot bieding ontving van een Europese klant, verwittigde het Japanse of Koreaanse bedrijf zijn Europese tegenhanger en diende geen offerte in. Daarnaast spraken ze prijzen af, wisselden ze informatie uit en zorgden ze ervoor de offerte van een bepaald kartellid zo attractief mogelijk was voor de klant.

Uit officiële documenten – waaronder het verslag van een geheime vergadering - blijkt dat de kartelleden bewust de wet overtraden, aldus de Commissie. Citaat uit het verslag: "It would be tough unless the pie for each company increases and the merits exceed the risk of having cartel".

De kartelleden bleken ook stappen ondernomen te hebben om niet in het bezit van bezwarend bewijsmateriaal betrapt te worden. Zo had een medewerker van Nexans duizenden digitale documenten verwijderd, maar de IT-specialisten van de Commissie slaagden er toch in deze te recupereren.

De betrokken kabelaars hebben nu nog de mogelijkheid om beroep aan te tekenen, maar ze dienen de boete hoe dan ook binnen de drie maanden te betalen.

Nexans, één van de zwaarst getroffen kabelaars, liet bij monde van CEO Frédéric Vincent en COO Arnaud Poupart-Lafarge in een mededeling alvast weten te betreuren dat de Commissie geen rekening houdt met het feit dat hun afspraken geen nadelige gevolgen hadden voor de klanten zelf, "want dit is niet vereist om sancties op te leggen."


foto: ABB)