Technische leerlingen engineeren zonnevoeding voor Infrabel’s werfkrokodillen

Voor het derde jaar op rij organiseert infrastructuurbeheerder Infrabel 'BERT', een wedstrijd voor leerlingen uit het technische onderwijs. Opdracht: ontwerp zonnevoeding voor werfkrokodil.

Trefwoorden: #baan, #banen, #bert, #hr, #infrabel, #job, #leerling, #opleiding, #studie, #werfkrokodil

Lees verder

Opleiding

ENGINEERINGNET.BE – Deelnemers aan de Bert-wedstrijd, wat staat voor Belgian Railways Competition for Technicians, moeten een dagelijks probleem waarmee Infrabel kampt oplossen. Doel is om theorie en praktijk dichter bij elkaar te brengen en de leerlingen op een speelse manier warm te maken voor een beroep in de spoorwegwereld.

Er schreven zich 16 middelbare scholen in. De winnaars krijgen niet alleen een geldprijs, hun ontwerp zal ook uitgevoerd worden op het spoor. De deelnemers worden begeleid door ingenieurs van Infrabel die hen bijstaan met raad en daad.

Dit jaar luidde de opdracht: ontwikkel een zelfstandige energiebron, op basis van zonnepanelen, die de zogenaamde 'werfkrokodillen' in het spoor kan voorzien van stroom.

Zo’n krokodil is een spoortoestel dat treinbestuurders helpt nog veiliger te rijden in de buurt van spoorwerven. Vaak gelden daar tijdelijke snelheidsbeperkingen voor het treinverkeer. Deze systemen zijn een extra hulpmiddel voor de bestuurders om hen daar aan te herinneren.

Dit ondersteunend veiligheidssysteem werkt met batterijen of accu’s die wekelijks vervangen en gecontroleerd moeten worden. Erg onderhoudsintensief en duur. Bovendien leidt elke mogelijke storing met de elektrische voeding tot een minder vlot treinverkeer.

De uitdaging voor de leerlingen was om een milieuvriendelijk energiesysteem te ontwikkelen dat de krokodil zelfstandig voedt en dat op afstand kan nagekeken worden. Dit nieuwe systeem is dus nog beter voor de veiligheid en voor de stiptheid.

En het blijft niet alleen bij een wedstrijd. Vorig jaar moesten de deelnemers bijvoorbeeld een systeem bedenken tegen kabeldiefstallen. Het winnende ontwerp zal op termijn ook toegepast worden op het Belgische spoornet. Zo dragen de leerlingen ook echt bij tot nog meer veiligheid en stiptheid op het spoor.


(foto's: Infrabel)

DE WINNAARS
Een jury bestaande uit technische deskundigen was naar eigen zeggen "heel tevreden met het hoge niveau van de voorgestelde ontwerpen".

Bij de beoordeling werd er gelet op het concept, de praktische uitwerking en de gerealiseerde doelstellingen. De winnaars ontvingen een geldprijs en treinbiljetten en voor elke deelnemer was er ook een B-dagtrip.

De volgende technische scholen werden bekroond door de jury:
- 1ste prijs: Viio Nijverheid Tongeren (foto)
- 2de prijs: Technisch Instituut Heilig Hart Hasselt
- 3de prijs: Ecole des Arts & Métiers d’Erquelinnes
- Publieksprijs: Institut René Cartigny Bruxelles
- Juryprijs ‘meest originele concept’: Institut Technique de Namur
- Juryprijs ‘beste presentatie’: Githo Nijlen