Cardio3 BioSciences investeert in immuno-oncologie

Cardio3 BioSciences kondigt de aankoop aan van OnCyte, de oncologieafdeling van het particuliere Amerikaanse biotechnologiebedrijf Celdara Medical.

Trefwoorden: #biotechnologiebedrijf, #CAR-technologie, #Cardio3 BioSciences, #Celdara Medical, #Chimeric Antigen Receptor-technologie, #immuno-oncologie, #OnCyte

Lees verder

Nieuws

( Foto: Cardio3 Biosciences )

ENGINEERINGNET.BE - Via deze aankoop treedt Cardio3 BioSciences toe tot het snelgroeiende gebied van immuno-oncologie en plaatst zich op de voorgrond van de opkomende CAR T-cel-ruimte.

De aankoop van OnCyte gebeurt tegen een voorafgaande betaling van 8,38 miljoen euro, waarvan 3,35 miljoen euro in aandelen zal worden betaald. Verder werden er financiële afspraken gemaakt over de successvolle ontwikkeling van het meest gevorderde kandidaat-geneesmiddel CM-CS1.

De Chimeric Antigen Receptor-technologie (CAR-technologie) die door OnCyte ontwikkeld is, gebruikt menselijke Natural Killer-celreceptoren (NK-celreceptoren) die, in tegenstelling tot de traditionele CAR-technologie, een groot aantal solide en niet-solide vormen van kanker kunnen bestrijden via een natuurlijke receptor die gericht is op liganden die in de meeste tumorsoorten aanwezig zijn.

Het onderzoek dat aan deze technologie ten grondslag ligt werd oorspronkelijk uitgevoerd door professor Charles Sentman van de Dartmouth College, en werd gepubliceerd in een groot aantal toonaangevende publicaties zoals Journal of Immunology, Cancer Research en Blood.

Het meest gevorderde autologe CAR T-cel kandidaat-geneesmiddel van OnCyte, CM-CS1, gebruikt een specifieke NK-celreceptor, NKG2D, die gericht is op tumorantigenen die worden uitgedrukt in de meeste solide en niet-solide kankersoorten.

CM-CS1 ontving de Investigational New Drug (IND)- goedkeuring van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) voor een Fase I klinische studie in hematologische kankers, en het bedrijf is van plan om in Q1 2015 patiënten te beginnen rekruteren.

De CM-CS1 Fase I-studie zal naar verwachting in het tweede kwartaal van 2016 worden afgerond. Daarnaast heeft OnCyte in preklinisch onderzoek twee CART-cel-programma's die andere tumorliganden bestrijden, alsook een allogeen T-cel-platform, waarmee iedere CAR T-cel-therapie tot een “off-the-shelf” product gemaakt kan worden.

Cardio3 BioSciences plant om gedurende de komende maanden en jaren de verschillende kandidaatproducten die momenteel in preklinische fase zijn verder te ontwikkelen in klinische studies.