Onderzoek: vroegtijdige detectie van blaas- en nierkanker

Met de ‘NanoGap Sensor’, een nieuw mobiel detectieapparaat, zal blaas- en nierkanker in een vroeg stadium gedetecteerd kunnen worden.

Trefwoorden: #blaaskanker, #detectieapparaat, #MESA+, #nano-elektronica, #nanogap sensor, #nierkanker, #onderzoek, #research, #UTwente, #Wilfred van der Wiel

Lees verder

research

ENGINEERINGNET.NL - Wilfred van der Wiel, hoogleraar nano-elektronica bij onderzoeksinstituut MESA+ van de Universiteit Twente werkt aan dit mobiel detectieapparaat. Dankzij de methode is aan DNA-cellen af te lezen of de drager ervan blaas- of nierkanker heeft.

Van der Wiel ontving recentelijk een ERC ‘Proof of Concept’ grant voor zijn idee . Daarmee kan hij dit fundamentele onderzoek vertalen naar een (commerciële) toepassing.

Van der Wiel noemt zijn idee de ‘NanoGap Sensor’, een spleetje ter grootte van zo’n 100 nanometer in een elektrode met receptoren, die alarm slaan bij aangetast DNA.

Daarbij richt hij zich specifiek op DNA in urine, waaruit ‘afgelezen’ kan worden of er sprake is van blaas- nier- en bij vrouwen mogelijk baarmoederhalskanker in een vroeg stadium.

Van der Wiel: “In dit onderzoek zoeken we naar DNA waar iets aan veranderd is, namelijk DNA dat door het lichaam behangen is met methylgroepen. Bij veel kankervormen treedt overmatige methylering van het DNA op, hypermethylering genoemd.

Hoewel de medische wetenschap nog niet weet of hypermethylering altijd kanker betekent en in welke vorm, is er wel een duidelijk verband aangetoond.”

In de nieuwe sensor wordt het gehypermethyleerde DNA gebonden aan receptoren aan weerszijden van het spleetje (de gap).

Door het DNA te behangen met metaaldeeltjes, ontstaat een stroomdraadje op nanoschaal dat zorgt voor een kortsluiting en een detecteerbaar signaal.


(bron en foto: UTwente - MESA+ NanoLab)