Wereldprimeur: tewaterlating energiezuinigste binnenschip

Het Nederlandse Damen Shipyards heeft het duurzaamste binnenvaartschip ter wereld ontwikkeld, dat 25% minder brandstof verbruikt dan een conventioneel schip van gelijke omvang.

Trefwoorden: #binnenvaartschip, #CO2, #Damen Shipyards, #duurzaamheid, #Ecoliner, #elektrisch, #LNG, #NOX

Lees verder

Nieuws

( Foto: Damen Shipyards )

ENGINEERINGNET.NL - Dit project is onderdeel van het "LNG Masterplan Rijn-Main-Donau", om zo te zorgen voor een groenere transportsector. Het wordt in het kader van het TEN-T-programma (Trans-European Transport Network) met ruim 1,1 miljoen euro mede gefinancieerd door de Europese Unie.

Om het binnenvaartschip zo energiezuinig te maken, zijn er verschillende innovaties doorgevoerd. De EcoLiner is het eerste schip met een luchtgesmeerde ‘ACES’-romp, wat staat voor 'Air Chamber Energy Saving'. Hiermee wordt een klein beetje lucht uit een voorraadkamer onder de romp gedrukt, waardoor een luchtkussen ontstaat tussen romp en water. Het schip vaart hierdoor soepeler, wat minder brandstof kost.

Een inklapbare vin zorgt ook voor brandstofbesparing. Normaal creëert een niet inklapbare vin bij lege schepen, die met de schroef deels boven het water uitsteken, een watertunnel, waardoor de schroef weer onder water komt te liggen.

Dit maakt varen met lege schepen mogelijk, maar de watertunnel blokkeert bij volgeladen vaart een deel van de doorstroming naar de schroef, wat weer brandstof kost.

Van der Velden Marine Systems heeft samen met onderzoeksinstituut DST uit Duisburg een hydraulisch aangestuurde vin ontwikkeld, die is in te trekken als het schip is volgeladen. Dit zorgt voor 10% minder waterweerstand bij vol varen.

Ook bepaalt een vaststaande tunnel deels de rompvorm, maar met een inklapbaar systeem is elke vorm mogelijk. De twee op de Ecoliner toepgepaste FLEX-tunnels hebben een meer hydrodynamische vorm mogelijk gemaakt.

Verder vaart de Ecoliner op LNG (Liquified Natural Gas) in plaats van diesel. Dat zorgt voor een beperking van de uitstoot van stoffen als CO2 en NOX. Het hart van de voortstuwingsinstallatie zijn vier op LNG draaiende generatorsets en een energie managementsysteem die naar gelang de belasting generatoren aan- of uitschakelt.

Dit is gecombineerd met een elektrisch schroefasvoortstuwings- en roersysteem, wat minder onderhoud vergt dan elektrisch aangedreven roerpropellers die gangbaarder zijn bij LNG-elektrische of dieselelektrische voortstuwing.

Alle innovaties samen zorgen voor een brandstofbesparing van zo’n 25%. Dat zou de binnenvaart weer rendabel kunnen maken. Classificatiebureau Bureau Veritas heeft de Ecoliner bestempeld als het groenste en schoonste binnenvaartschip ooit.