Amerikanen investeren in Twentse ontwikkelaar van nanokeramiek Eurekite

Eurekite, de eerste wereldwijde aanbieder van flexibele keramieken opgebouwd met behulp van nanotechnologie, krijgt een flinke financiële impuls van Cottonwood Euro Technology Funds.

Trefwoorden: #Cottonwood, #eurekite, #flexiramics, #keramiek, #keramisch, #MESA, #onderzoek, #startup

Lees verder

research

( Foto: Eurekite, Gerard Cadafalch )

ENGINEERINGNET.NL - De technologie van de startup Eurekite borduurt voort op onderzoek van het MESA+ instituut voor Nanotechnologie van de Universiteit Twente. De spin-off commercialiseert een nieuw materiaal, "Flexiramics", een flexibele keramiek opgebouwd met behulp van nanotechnologie.

Eurekite's Flexiramics kennen een flink aantal voordelen boven de huidige keramieken omdat het qua eigenschappen meer op papier lijkt: het kan in elke vorm worden gebogen en is minder kwetsbaar.

Dat maakt het mogelijk om het aantal toepassingen te vergroten, vanwege de unieke thermische, elektrische, katalytische en filterende eigenschappen.

Gerard Cadafalch, oprichter van Eurekite: “We krijgen verzoeken van klanten over de hele wereld, op tal van vlakken: voor toepassing in olie- en gassensoren tot antennes voor mobiele telefoons, verbetering van capaciteit van lithium-ion batterijen, zware elektronica voor elektrische auto’s en zelfs opwekking van zonne-energie".

Cottonwood Euro Technology Fund, de Europese tak van de Amerikaanse investeringsmaatschappij, heeft nu een miljoen euro als vroegfinanciering in de Twentse startup geïnvesteerd

Het fonds behoort in de VS tot de topinvesteerders in veelbelovende technisch-wetenschappelijke startups.

Cadafalch: "We zien nu al dat de ondersteuning van Cottonwood nieuwe deuren voor ons opent. Het geeft ons bovendien een financiële impuls die er voor zorgt dat we werkende prototypes kunnen fabriceren en investeringen kunnen doen die het mogelijk maken om de productie op te schalen".


TECHNISCH
Eurekite heeft een flexibele keramische PCB (printplaat) ontwikkelt die eigenschappen als flexibiliteit en gewicht van polymeer kan combineren met de warmtebestendigheid en isolatie van een keramische PCB. De flexibele keramische PCB behoudt een lage diëlektrische constante bij relatief hoge diëlektrische sterkte - of signaalsterkte. Daarmee vormt het een uitstekend platform voor hoogwaardige signaaloverdracht in verschillende omstandigheden. Bovendien is de warmtegeleiding van de flexibele keramische printplaat is veel beter dan die van de standaard keramische PCB.

PCB is de eerste innovatie die door het bedrijf naar de markt wordt gebracht. Door de unieke eigenschappen van het flexibele keramische PCB, kunnen nieuwe toepassingen ontstaan op het gebied van telecommunicatie, elektronica en detectiesensoren bij hoge temperaturen. Die kansen ontstaan met name door de combinatie van flexibiliteit en lichtgewicht en het behoud van de prestaties van traditionele keramieken. Het biedt ontwerpers nieuwe mogelijkheden voor baanbrekende toepassingen.