Kerastem meldt positieve resultaten voor stamcelgebaseerd haargroeimiddel

Amerikaanse biotechbedrijf Kerastem Technologies meldt tijdens congres na fase I klinische testen 100% positieve resultaten voor zijn nieuwe, op stamcellen gebaseerde haargroeimethode.

Trefwoorden: #adipose, #haargroei, #haargroeimiddel, #ishrs, #kaalheid, #Kerastem, #stamcel

Lees verder

research

( Foto: Kerastem )

ENGINEERINGNET.BE - De positieve respons van 100% tijdens de klinische proeven werd gemeld door Dr. David Perez-Meza (Malaga, Spanje) op een recente bijeenkomst van ISHRS, de International Society of Hair Restoration Surgery.

De aankondiging is gebaseerd op de eerste klinische testen in het Verenigd Koninkrijk, waarbij de artsen de hoofdhuid van 9 gezonde patiënten met haarverlies eenmalig injecteerden met een regeneratief, celverrijkt adipose-weefsel.

In de klinische proeven werden nadien 6 patiënten gedurende een periode van zes maanden gevolgd met behulp van algemene fotografie en macrofotografie. De artsen rapporteren nu een respons van 100% bij patiënten.

Bij patiënten met haarverlies in een vroeg stadium was de toename in aantallen/dichtheid van haren gemiddeld 17% (p = 0,02). Bij mannen met haarverlies in een vroeg stadium was een gemiddelde toename van 29% (p=0,057) te zien in aantallen/dichtheid, waarbij een gemiddeld verschil van 40 haren per vierkante centimeter werd waargenomen.

De Kerastem-behandeling is gebaseerd op een opkomende wetenschap waarin adipose (vet) een belangrijke rol speelt in de normale groeicyclus van haarzakjes. In de klinische aanpak wordt gebruik gemaakt van gezuiverde adipose, in combinatie met stamcellen en regeneratieve cellen, om celverrijkt weefsel te leveren aan de aangetaste hoofdhuid.

Dr. Eric Daniels, Chief Medical Officer van Kerastem: "Vet en van vet afgeleide stamcellen worden steeds vaker gezien als een cruciale factor in de normale haargroeicyclus. Deze dataset uit het Verenigd Koninkrijk ondersteunt deze aanname en wij kijken uit naar de lancering van de klinische STYLE-trial (faze II, redactie) in de Verenigde Staten".

STYLE is goedgekeurd voor deelname met maximaal 70 patiënten bij maximaal 8centra binnen de Verenigde Staten, en er wordt verwacht dat de inschrijving aan het eind van 2015 zal beginnen.


ACHTERGROND
Succesvolle resultaten van fase I klinische proeven betekenen niet dat een geneesmiddel snel verkrijgbaar zal zijn. Fase I is de start van een evaluatietraject dat tot tien jaar in beslag kan nemen. Er volgt nog een fase II om onder meer de juiste dosering te bepalen en een fase III met vergelijkende proeven op grote(re) schaal. Eerst na het succesvol doorlopen van al deze testen en goedkeuring van de betrokken instanties, mag een geneesmiddel op de markt worden gebracht. Nadien, na de lancering, komt er nog een fase IV om het medicament onder werkelijke gebruiksomstandigheden te evalueren.
Positieve resultaten van fase I testen kunnen voor de biotechbedrijven wel de deur openen naar extra financiering.