essenscia: BASF Antwerpen en Solvay betalen wél groene stroomheffing

"Het is pertinent onjuist dat chemiebedrijven BASF Antwerpen en Solvay de vernieuwde stroomheffing van de Vlaamse regering niet zouden moeten betalen", claimt federatie essenscia.

Trefwoorden: #basf, #de standaard, #energie, #essenscia, #groene stroomheffing, #solvay

Lees verder

Nieuws

( Foto: BASF, © Wim Van Nueten )

ENGINEERINGNET.BE - De Vlaamse regering besliste recent om de heffing per afnamepunt substantieel te verhogen voor haar elektriciteitsgebruikers, om zo de schuldenberg van zowat twee miljard euro aan groene stroomcertificaten tegen 2021 af te bouwen.

Dat er in het verleden een oversubsidiëring van hernieuwbare energie geweest is en dat de gebruikers daar nu de dupe van zijn, betwist niemand. "Maar dat de chemiebedrijven BASF Antwerpen en Solvay deze vernieuwde stroomheffing van de Vlaamse regering niet zouden moeten betalen, is pertinent onjuist", reageert sectorfederatie essenscia op wat zij 'foutieve berichtgeving' in de weekendeditie van de krant De Standaard noemt.

"Integendeel", aldus de federatie, "de elektriciteitsfactuur van deze ondernemingen zal elk jaar tot 120.000 euro duurder worden. De nieuwe Vlaamse heffing geldt ook voor bedrijven die een gesloten distributienet hebben, zoals BASF Antwerpen en Solvay".

"Er zijn andere ondernemingen (die geen extra Vlaamse stroomheffing moeten betalen, redactie) die rechtstreeks zijn aangesloten op het hoogspanningsnet van Elia. Die vallen onder de bevoegdheid van de federale regering. Dit is een rechtstreeks gevolg van de bevoegdheidsverdeling in België en heeft dus niets te maken met eventuele uitzonderingsmaatregelen".

De Standaard gaf intussen zijn toch wel zeer onzorgvuldige berichtgeving toe (zie leestip onderaan): "Aanvankelijk werd gemeld dat Basf en Solvay geen heffing betaalden, maar dat klopt niet".

Bovendien pareert de federatie ook die andere kritiek, dat de grootgebruikers van energie - de zware industrie - de dans over de hele lijn zouden ontsnappen: "Voor de grootste verbruikers liggen de energiekosten nu al een pak hoger dan in de buurlanden, zo blijkt uit een recente studie van Deloitte. Dit telt door als concurrentienadeel".

“Wij vragen dan ook om de discussie te voeren op basis van objectieve criteria door middel van een transparante prijsvergelijking van de totale energiekost met de industrie in de buurlanden”, besluit gedelegeerd bestuurder Frank Beckx.