Jobs in Belgische ruimtevaart: I space / You space / We space

Eind oktober lanceerde de Belgische ruimtevaartgemeenschap het YouSpace-initiatief dat geïnteresseerde studenten de weg moet wijzen naar ruimtevaartstudies

Trefwoorden: #jobs, #opleiding, #ruimtevaart, #studeren, #YouSpace

Lees verder

HR

Download het artikel in

ENGINEERINGNET.BE - Met een budget van - tot nu - niet minder dan... 32.000 euro voor het eerste werkjaar, of een bedrag dat prille start-ups bij elkaar sprokkelen onder familie en vrienden.

Toch moet de Europese ruimtevaartsector jaarlijks 500 à 2.000 nieuwe werknemers weten aan te trekken.

De Europese ruimtesector telt zo’n 36.000 werknemers - de Europese ruimtevaartorganisatie ESA alleen al telt er meer dan 2.000 - maar de gemiddelde leeftijd is er 44 jaar en zeker 35% is ouder. Velen stevenen dan ook snel af op hun pensioen. De komende tien jaar vallen er in de branche meer dan 12.000 jobs open.

«De ruimtesector heeft jaarlijks 500 à 2.000 nieuwe werknemers nodig. Daar tellen we niet eens de jobs in de luchtvaart bij», rekent Dominique Tilmans, eresenator en gewezen voorzitter van de werkgroep ‘ruimtevaart’ van de Senaat.

Een goede reden om technische en wetenschappelijke studierichtingen met de focus op ruimtevaart aantrekkelijker te maken. Maar ook wil de initiatiefneemster van YouSpace deze studierichtingen beter afstemmen op de behoeften van de industrie. «Het is urgent om studenten en professionals met elkaar in contact te brengen».

YouSpace pikt in op een vaak gehoorde klacht bij de industrie dat afgestudeerden niet onmiddellijk inzetbaar zijn omdat ze ervaring missen. Daarom zal het bij de overheid aandringen dat studenten ingenieurs stages zouden volgen. «Zoals in de ons omringende landen», aldus Tilmans die ook vaststelt dat studenten zelden goed geïnformeerd zijn over de sector waarin ze zullen terechtkomen. «We willen studenten een betere oriëntatie bezorgen».

Tenslotte wil ze ook de doorstroming van afgestudeerden naar de industrie vergemakkelijken. Daartoe ontwikkelt YouSpace enkele instrumenten waarin het mentorschap centraal staat.

Het concept van YouSpace is vorig jaar, tijdens de Space Days in oktober, gelanceerd. Eerst werd een tienkoppig team van ‘trekkers’ samengesteld met zowel bedrijfsleiders als professoren. Een LinkedIn-initiatief bleek niet de meest geëigende manier om studenten en professionals met elkaar in contact te brengen (verrassing!). Via het SCK-CEN is daarna een beveiligde website online gezet. Daar kunnen mentoren en mentees/leerlingen met elkaar in contact komen, gegevens uitwisselen, sectornieuws, stage- en jobopportuniteiten posten.

Mentoren en mentees
YouSpace voorziet drie soorten Space Mentors - industriëlen, profs/onderzoekers en doctorandi en institutionele partners (ESA, Belspo,...) - en twee soorten Space Mentees - studenten vanaf Master, doctorandi en jonge professionals. «We vragen elke Space Mentor zich vier uur per maand ter beschikking te stellen van de Mentee», aldus Tilmans.

De taak van een Space Mentor bestaat er in de Mentee te begeleiden in de studie, bij het kiezen van keuzevakken en onderwerpen van scripties of thesis, bij professionele keuzes,... De Mentor zal de Mentee ook introduceren in de sector, denk bedrijfsbezoeken, conferenties, recepties, events,... De Mentee kiest zijn Mentor. De relatie wordt aan YouSpace gemeld.

Vanaf het eerste trimester van 2016 trekken drie professionals uit de sector op pad om met studenten in universiteiten en ingenieursopleidingen die ruimtevaart als keuzevak hebben, te praten over hun passie en job. Ook andere wetenschapsstudenten kunnen daarop worden uitgenodigd. Tenslotte plant YouSpace om de twee jaar een jobbeurs te organiseren afwisselend in Wallonië en Vlaanderen.

De initiatiefnemers beseffen dat ze met hun ‘Belgisch’ project ingaan tegen de regionale stroming. Vandaar ook de aandacht voor ‘s lands evenwichten. Als evenknie van Tilmans in Wallonië-Brussel zal professor Philip De Man van de Rechtsfaculteit aan de KULeuven optreden als vertegenwoordiger van het initiatief langs Vlaamse zijde.

Naar verluidt kan het initiatief rekenen op een subsidie van 30.000 euro van Waals minister Marcourt (PS) en dat gedurende drie jaar. Aan Vlaams minister Muyters (NV-A) moet nog een dossier overhandigd worden. Belgospace, de vereniging van de Belgische ruimtevaartindustrie en dus eerste belanghebbende, komt over de brug met niet minder dan... 2.000 euro «die we wellicht ook in de begroting van volgend jaren willen inschrijven», waagt Thierry Du Pré Werson, voorzitter Belgospace en CEO Spacebel.

Ruimtevaarder Frank De Winne rept zich om erop te wijzen dat de industrie vooral aandacht en tijd inbrengt. «Op de 198 YouSpace-leden zijn er vandaag een 130 mentoren die zich ertoe verbinden om elke maand vier uur te wijden aan hun mentee». Ook dat kost centen, maar toch...

Auction
«We willen echt slagen, dit is het begin van een groot avontuur», aldus Timans, die ook het Europese potentieel van YouSpace erkent, enerzijds om het initiatief uit te breiden maar ook om fondsen te werven. «We willen een laboratorium zijn voor Europa, het terrein verkennen, het project op punt zetten en het dan exporteren».

Het initiatief kon alvast rekenen op heel wat enthousiasme. Op de lancering daagden een geschatte 35 studenten en jonge professionals op, maar ook heel wat bedrijven en instellingen. Tilmans vatte de koe bij de horens en riep alle studenten naar voor om zichzelf en hun droom kort voor te stellen. Geïnteresseerde mentoren staken vlot de hand in de lucht om de volgende uren onderling verder af te stemmen.


(foto's: LDS)
door Luc De Smet, Engineeringnet