Wereldpimeur: grootste vezelversterkte sluisdeuren ter wereld geplaatst

De expertise van Royal HaskoningDHV op gebied van composiet werd ingezet voor de ontwerp uitgangspunten, de toetsing van het ontwerp en de kwaliteitscontrole bij de bouw van de sluisdeuren.

Trefwoorden: #composiet, #CUR-richtlijn, #FiberCore Europe, #Hillebrand, #Rijkswaterstaat, #RoyalHaskoningDHV, #sluisdeuren, #vezelversterkt kunststof, #Wilhelminakanaal

Lees verder

Techniek

( Foto: Royal HaskoningDHV )

ENGINEERINGNET.NL - Nooit eerder werden sluisdeuren van composiet van deze afmetingen (6,2 bij 12,5 meter) geplaatst. De puntdeuren kunnen een verschil in waterstand van maar liefst 7,90 meter keren.

Composiet is een vezelsterke kunststof, die sterk, licht en onderhoudsarm is. Een belangrijk duurzaam voordeel is dat de sluisdeuren een twee- tot driemaal langere levensduur hebben dan conventionele deuren van hout of staal, omdat composiet niet vergaat.

Daarnaast is er veel minder slijtage op de draaipunten van de deuren, doordat de deuren een zelfde soortelijk gewicht hebben als water. Het project heeft hiermee een duurzame wereldprimeur.

Rijkswaterstaat en Royal HaskoningDHV zijn initiatiefnemers in de ontwikkeling van regelgeving voor toepassing van dit innovatieve materiaal in civiele draagconstructies. Samen met marktpartijen is een herziening van de CUR-richtlijn uitgewerkt en deze wordt dit jaar gepubliceerd.

Het gebruik van composiet voor de sluisdeuren is een gezamenlijke keuze van de provincie Noord-Brabant en Rijkswaterstaat en is in samenwerking met de kennis van Royal HaskoningDHV en de aannemer Combinatie Heijmans/Boskalis tot stand gekomen.

De sluisdeuren zijn geproduceerd door het Nederlandse bedrijf FiberCore Europe, constructiebedrijf Hillebrand zorgt voor de montage.

Het Wilhelminakanaal bij Tilburg wordt breder en dieper gemaakt. Ook worden huidige sluizen II en III vervangen door één nieuwe sluis, nieuwe damwanden geplaatst en natuurvriendelijke oevers aangelegd.

Na de verbreding kunnen grotere schepen (klasse IV-schepen) sneller door het Wilhelminakanaal in Tilburg varen. Dit betekent minder vrachtverkeer op de weg, minder files en minder uitstoot van CO2 en fijnstof.