Terbekehof bedrijventerrein zet in op energie-onafhankelijkheid

Het Wilrijkse industrieterrein Terbekehof stelt zich de ambitie om energieonafhankelijk te worden, en dus zelf te voorzien in energie via eigen opgewekte hernieuwbare energiebronnen.

Trefwoorden: #Annemie Turtelboom, #bedrijven, #energie, #ESCO, #industrieterrein, #Terbekehof, #Vlaanderen, #windmolen, #zonnepanelen

Lees verder

Nieuws

( Foto: dienst communicatie Vlaanderen )

ENGINEERINGNET.BE - De mogelijkheden op het gebied van hernieuwbare energiebronnen gaan van windturbines, zonnepanelen, tot warmtepompen.

Dat mocht Viceminister-president Annemie Turtelboom gisteren aankondigen bij de voorstelling van het HIW-bedrijventerreincharter in Wilrijk.

Met het charter dat gisteravond door alle aanwezige bedrijven ondertekend werd, wil de bedrijvenvereniging Handel & Industrie Wilrijk ernaar streven het meest duurzame, CO2-vriendelijke en energie-efficiënte industrieterrein van Vlaanderen te worden op vlak van infrastructuur, energie-, groen- en afvalbeleid.

Turtelboom wil in de toekomst ook privaat geld gebruiken om via ESCO-financiering bedrijven op weg te zetten naar meer energie-efficiëntie.

Het charter, dat in samenwerking met de POM Antwerpen en de Vlaamse overheid tot stand kwam, werd vandaag door Viceminister-president Annemie Turtelboom voorgesteld in Wilrijk.

Minister Turtelboom: “We willen van Terbekehof een voorbeeld maken hoe een werkomgeving van morgen alle hedendaagse infrastructuur omvat die bedrijven nodig hebben in hun alledaagse werking en er tegelijkertijd voor zorgen dat deze investering kostenefficiënt is.”

Hierbij is niet alleen aandacht voor energie-efficiëntie, maar ook voor hernieuwbare energiebronnen, restwarmterecuperatie, en warmtenetten. Hierdoor bereidt het bedrijventerrein zich voor op de energietransitie.

Het charter stelt ook plannen voor op vlak van duurzame mobiliteit, heraanleg van weginfrastructuur, fietspaden, collectieve afvalophaling, een nieuw rioleringsstelsel, scheiding van regen- en hemelwater, en gemeenschappelijke waterbuffers.

Een actieplan ondersteunt het charter met onderlinge afspraken rond infrastructuur, energie-, groen- en afvalbeleid om het bedrijventerrein innovatief, duurzaam en concurrentieel te maken.

Na elk jaar komt er een evaluatie van de doelstellingen die in het actieplan werden gebundeld. Bedrijven die deze gehaald hebben, krijgen jaarlijks een certificaat als beloning voor hun inspanningen.

De bedrijvenvereniging HIW tracht de krachten van de lokale bedrijven te bundelen om economische voordelen te bekomen en de gemeenschappelijke belangen te verdedigen. Dit laat toe dat bedrijven onderling hun kennis delen en elkaar onder meer kunnen helpen in de oefening hun energiegebruik te verminderen.

Turtelboom: “Ik hoop als eerste regio in Europa werk te kunnen maken van een succesvol ESCO-beleid specifiek gericht naar ondernemingen. De oprichting van het ESCO-fonds wordt op dit moment verder bekeken door de Participatie Maatschappij Vlaanderen (PMV).”