Siemens en Airbus gaan voor leiderschap in elektrische vliegtuigmotoren

CEO Tom Enders van Airbus en Joe Kaeser van Siemens lanceren groot ontwikkelingsproject om tegen 2020 de technische haalbaarheid van hybride of elektrische vliegtuigmotoren aan te tonen.

Trefwoorden: #airbus, #e-fan, #joe kaeser, #onderzoek, #ontwikkeling, #research, #siemens, #Tom Enders, #vliegtuigmotor

Lees verder

research

( Foto: Siemens )

ENGINEERINGNET.BE - Het engineeringconcern Siemens en de vliegtuigbouwer Airbus hebben een belangrijk samenwerkingsakkoord afgesloten.

De twee CEO's - Joe Kaeser van Siemens en Tom Enders van Airbus - engageerden zich tijdens een internationale persconferentie om tegen 2020 de technische haalbaarheid van de verschillende types van elektrische of hybride vliegtuigaandrijvingen aan te tonen.

Dat het om twee giganten van Europese bodem gaat, is niet toevallig: beide stellen klaar en duidelijk de handen in elkaar te slaan om 'het Europese leiderschap in de ontwikkeling van elektrisch aangedreven vliegtuigen te bevorderen'.

Het project start alles behalve in mineur: de twee managers stelden 'aanzienlijke' budgetten te voorzien en hebben van bij het begin 200 medewerkers en ontwikkelaars afgevaardigd naar het projectteam.

Airbus werkt al langer aan een elektrisch vliegtuig. Nog vorig jaar stak een het prototype van de volledig elektrische E-Fan - een opleidingstoestel met twee zitjes - het Kanaal over.

Siemens van zijn kant ontwikkelt al sinds 2011 een elektrische vliegtuigaandrijving die vijf maal meer vermogen aflevert dan een conventionele motor, bij eenzelfde gewicht. Samen met Airbus en het Oostenrijkse Diamond Aircraft presenteerde het dat jaar al een eerste hybride prototype.

Enders: "De vooruitgang die we de voorbije jaren hebben geboekt, is adembenemend. Naar onze mening zullen we tegen 2030 een hybride passagiersvliegtuig met minder dan 100 zitplaatsen kunnen bouwen."

Bij Siemens wordt het project ondergebracht in zijn eigen, vorig jaar opgerichte Innovation AG. Die heeft precies als doel zich als een technologische start-up te gedragen en op zoek te gaan naar nieuwe ideeën en ontwikkelingspartners. De divisie krijg daarbij veel ruimte voor experimentele projecten die op de lange termijn - mogelijk - kunnen renderen (zie leestip onderaan).

Kaeser: "Europa mikt in de luchtvaart op een 75% reductie van CO2-emissies tegen 2050 (referentiepunt: het jaar 2000, redactie). Met conventionele motoren is deze doelstelling gewoon onhaalbaar."