Zeven topbedrijven uitgegroeid tot fabriek van de toekomst

De zeven nieuwe fabrieken van de toekomst van dit jaar zijn bekend: E.D.&A. JTEKT Torsen Europe, Ontex, Punch Powertrain, TE Connectivity, Biobakkerij De Trog en Van Hoecke.

Trefwoorden: #Biobakkerij De Trog, #E.D.&A. JTEKT Torsen Europe, #fabriek van de toekomst, #Factory of the Future, #maakindustrie, #Ontex, #Punch Powertrain, #TE Connectivity, #Van Hoecke

Lees verder

Magazine

( Foto: Sirris )

Download het artikel in

ENGINEERINGNET.BE - Maar het weinige dat in de Belgische (vak)pers over deze voortrekkers verscheen, doet afbreuk aan de voorbeeldfunctie die de laureaten te vervullen krijgen.

Daarom stellen wij ze u graag 'in de diepte' voor. En ook omdat het klopt wat de initiatiefnemers claimen: «Uitgroeien tot een fabriek van de toekomst, dat gebeurt niet in één dag».

Achter de schermen van de dagdagelijkse praktijk werken de organisaties Agoria als technologiefederatie en Sirris als nationaal collectief technologisch centrum hard aan wat zij de transformatie naar de fabriek van de toekomst noemen. Die rol is hen op het lijf geschreven, en essentieel, want ook in andere landen als de Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk en Nederland wordt opnieuw volop op de maakindustrie ingezet.

«Maar», claimt Wilson De Pril, directeur-generaal Agoria Vlaanderen, «ons programma is uniek, in de zin dat we erg veel nadruk leggen op de positie van de medewerkers in de fabriek van de toekomst.»

De officiële titel van 'Factory of the Future', het label voor leidende fabrieken die een voorbeeldrol toebedeeld krijgen, verwerft een productiebedrijf niet zo maar. Er gaat een uitgebreid assessmentproces aan vooraf, en voordien is er een te volgen begeleidingstraject. Aan deze procedure nemen er ondertussen al 210 bedrijven deel.

Het gros blijkt afkomstig uit Vlaanderen; Wallonië en Brussel zijn samen goed voor een tiental kandidaten. Tegen 2018 willen de stakeholders 50 maakondernemingen dit label kunnen opspelden: «We hopen die op dat ogenblik te kunnen werven uit 500 bedrijven die zich op die manier aan het transformeren zijn.»

De maakbedrijven klaarstomen voor de vierde industriële revolutie, is expliciet de rol die De Pril weggelegd ziet voor zijn organisatie. «We willen zeker niet blijven steken in de theorie rond concepten als Industrie 4.0, maar bedrijven 'in the field' klaarmaken voor de toekomst.

Vlaanderen heeft alle troeven om van de slimme maakindustrie een economisch speerpunt te maken. De overgang naar Maakindustrie 4.0 zal echter ook heel specifieke technologische knowhow vragen. Bijvoorbeeld rond geconnecteerde machines en componenten, data-innovatie, internet of things. Met andere woorden: kennis 4.0 wordt essentieel.»

«De zeven laureaten van dit jaar investeerden de voorbije jaren zodanig in modernisering van hun machines, digitalisering én in hun medewerkers dat ze vandaag op productievlak internationaal tot de wereldtop behoren», voegt Algemeen directeur Herman Derache van Sirris toe.

Waarmee hij impliciet onderlijnt dat het label als bekroning van het begeleidings- en transformatietraject wel degelijk tot betere operationele resultaten leidt, en niet zomaar de zoveelste 'award' zonder veel toegevoegde waarde is. Daar hebben we er inderdaad al méér dan genoeg van...
door Bert Belmans, Engineeringnet

Dit zijn de 7 bedrijven
JTEKT Torsen Europee
uit Strépy-Bracquegnies is wereldwijd marktleider in de productie van slipdifferentiëlen voor wagens met vierwielaandrijving. Naast produceren doet het ook aan R&D en heeft een eigen testinfrastructuur.

Om zijn positie te handhaven en verder te groeien - men wil naar grotere volumes, meer diversiteit in producttypes en een groter klantenbestand - wordt geïnvesteerd in mensen en materiaal, in (lokale) R&D en technologie

. Men kiest voor een doordachte aanpak van integratie en efficiëntie, automatisering en digitalisering, eco-conceptie en -productie. JTEKT staat voor intensieve samenwerking met klanten waarmee en waarvoor het producten op maat ontwikkelt, en met het eigen personeel, dat kan rekenen op verantwoordelijkheid, flexibiliteit en zelfontplooiing.

De resultaten over de laatste vier jaar zijn een sterke groei in personeel en een meer dan verdubbeld volume.De energie-efficiëntie verbeterde met meer dan 54% tussen 2005 en 2012, het productgewicht van verschillende differentiëlen met meer dan 40%.
Biobakkerij De Troge
uit Ieper kende de laatste jaren een flinke opmars, met een jaarlijkse groei van meer dan 25%. In nauwe samenwerking met lokale leveranciers produceert het dagvers ambachtelijk brood van de hoogste kwaliteit voor retail, foodservice en een uitgebreid netwerk van zelfstandige bio-detailhandel.

Het combineert hierbij grootschaligheid, productflexibiliteit (300 productreferenties!) en korte time to market van nieuwe producten. Open innovatie en automatisering spelen een belangrijke rol - met o.a. het gebruik van eigen intern ontwikkelde software, orderpicking met smart glasses en diverse roboticatoepassingen.

Dit alles in functie van product en kwaliteit, binnen een mensgerichte productie. Kenmerkend in het HR-beleid zijn een diepgaande opleiding, flexibele inzetbaarheid in een open cultuur, waarin teamwerking en betrokkenheid centraal staan.In vier jaar tijd is de omzet verdrievoudigd, het aantal personeelsleden verdubbeld, het productierendement verhoogd en de leverbetrouwbaarheid verbeterd, resulterend in een gemiddelde servicegraad van 99,87%.

E.D.&A.
De familiale kmo ontwikkelt en produceert custom-made elektronische besturingen voor machines en apparaten, dit voor industriële en consumententoepassingen.

Sinds een drietal jaar heeft de onderneming zijn eigen productie ('insourcing') in Kalmthout, waar het bedrijf grondig automatiseerde, zodat kwaliteit, flexibiliteit, kosten en interne doorlooptijden aanzienlijk verbeterden.

Samenwerking is ook hier cruciaal, onder ingenieurs, productie- en testmedewerkers, over de afdelingen heen, maar ook met bedrijven - partners en klanten - uit binnen- en buitenland. Dit vertaalt zich in innovatieve ideeën en doorbraakprojecten die het mogelijk maken grote reeksen in België te produceren.

Naast kennis in eigen huis en automatisering wordt ingezet op 'first time right', efficiëntie, 'lean product development' en ecologie.Als 'externe elektronica-afdeling van de klant' kon E.D.&A. (Electronics, Development & Assembling) op 12 jaar tijd zijn omzet meer dan vervijfvoudigen.

Ontex
In Eeklo gevestigd en groeide op 40 jaar uit van matrascoverproducent tot wereldspeler in de productie van babyluiers, maandverbanden en incontinentieoplossingen. De strategie?

Een R&D gericht op een unieke productmix, ondersteund door proces- en productontwikkeling. Op basis van input uit product landscaping, consumer insights en conceptlabs gaan projectteams aan de slag. In productie werd einde-lijn-automatisering ingevoerd, wat leidde tot polyvalente medewerkers binnen multifunctionele, zelfsturende teams.

Ontex gaat voor open innovatie: het maakt deel uit van meerdere internationale samenwerkingsverbanden en industriële associaties. Succesvolle innovatie drukt zich onder meer uit in een leverbetrouwbaarheid van 98,5% en 20% minder materiaalverbruik in luiers sinds 2009, met verbetering van de kwaliteit.De laatste jaren werd al fors geïnvesteerd in processen, machines en nieuwe technologieën, en ook de komende jaren wil Ontex verder groeien en innoveren. Zo start het onder meer een nieuwe productielijn voor broekjesluiers op.

Punch Powertrain
Wat begon als een dochter van DAF groeide uit tot Punch Powertrain, onafhankelijke ontwikkelaar en producent van automatische transmissiesystemen, met hoofdzetel in Sint-Truiden.

Deze internationale speler maakt zich sterk in productontwikkelingen voor hybride en elektrische voertuigen. Kennis en innovatie in proces en productie zijn de kern van het duurzame businessmodel: product- en procesontwikkeling en productie van key-componenten gebeuren in België, eindassemblage van de transmissiesystemen in de buurt van de klant (momenteel 100 procent in de eigen Chinese fabriek).

In productie zijn betrokkenheid en zelfsturing de basis voor een algeheel verbeteringsproces. Centraal staan teamwerking, planning, kennisdeling en de ontwikkeling van talent en competenties. 5S-housekeeping is de basis voor een goed georganiseerde fabriek, voor procesinnovatie wordt Kaizen toegepast; procesverbeteringen worden in zelfsturende teams uitgevoerd.De komende vijf jaar zullen omzet, volume en personeel jaarlijks met 50-70% groeien. Om dit te realiseren werkt Punch onder meer samen met externe partijen op alle niveaus en in alle afdelingen.

TE Connectivity
Deze multinational produceert in zijn vestiging in Oostkamp diverse componenten voor de automotive. Niet alleen worden de productielijnen er zelf ontworpen en gebouwd, de site fungeert voor veel nieuwe machines en productielijnen als pilootplant en is voorloper in verschillende procestechnologieën binnen het bedrijf.

Om te kunnen verder groeien zet TE Connectivity onder meer in op het efficiënt ontwerpen en maken van speciaal-producten. Productielijnoptimalisatie, groei in productie en productiviteit, en ecologische ingrepen staan centraal.

Daarnaast zet het zeer sterk in op een wendbare en zelfsturende procesorganisatie. De vestiging stelt zo'n 700 mensen te werk, een cijfer dat stabiel bleef ondanks een gematigde productiegroei en opeenvolgende productiviteitstijgingen.De gemiddelde doorlooptijden halveerden de laatste vier jaren. Processen monitoren zichzelf en passen waar nodig aan, waardoor het aantal manuele interventies verminderde. Ondanks de groei daalden energie- en materiaalverbruik. Door een doorgedreven samenwerking met logistiek partner DSV konden inkomende transporten worden geoptimaliseerd en gereduceerd.

Van Hoecke
(Sint-Niklaas) groeide als verdeler van meubelbeslag voor de lokale markt uit tot producent en internationale speler. In distributie was een marktaandeel van 80% bereikt en diversificatie in producten drong zich op.

Hiervoor keek Van Hoecke naar de klanten en hun uitdagingen, om zo de complexiteit en variatie in hun productieactiviteiten sneller en efficiënter uit te voeren. Automatisering en technologische innovatie gebeuren in functie van personeel en product.

Het productieapparaat is ontworpen voor zeer kleine series en korte doorlooptijden. Digitalisering biedt voordelen binnen de fabriek en erbuiten. Zo kunnen klanten zelf orders ingeven en wijzigen, producten personaliseren. Dankzij de jongste generatie producten kon de exportactieradius gevoelig uitbreiden.De komende jaren wil de onderneming zijn productiecapaciteit verhogen met extra machines, verder automatiseren en de lay-out optimaliseren.