Na half jaar al voor 14 miljard aan projecten in Europese offshore windindustrie

In eerste halfjaar van 2016 keurde de Europese offshore windindustrie al voor 14 miljard euro aan investeringen goed, meldt het in Brussel gevestigde WindEurope. "Maar we zijn er nog niet"

Trefwoorden: #energie, #windenergie, #windeurope

Lees verder

Nieuws

( Foto: Bard )

ENGINEERINGNET.BE - De eerste zes maanden van dit jaar viel voor zeven projecten de definitieve investeringsbeslissing, goed voor 14 miljard euro en 3,7GW aan nieuwe capaciteit. Het Verenigd Koninkrijk rijfde met driekwart van de financiering het leeuwendeel van dat bedrag binnen. Dat staat te lezen in een rapport van WindEurope, de Europese sectorfederatie.

Het aantal nieuwe aansluitingen op het net viel daarentegen drastisch terug: er kwam 511MW extra vermogen op het net, wat 78% minder is dan op hetzelfde tijdstip in 2015. Geheel onverwacht is dit niet, de volgende jaren zal het aantal nieuw aangesloten offshore windturbines naar verwachting opnieuw toenemen.

Het totale vermogen aan offshore windenergie in Europa staat klokt vandaag af op 11.538MW, afgeleverd door 82 windparken in 11 landen. Enkel Duitsland met 258MW en Nederland met 253MW voegden de eerste zes maanden extra capaciteit toe aan het Europese elektriciteitsnet. Per nieuw geïnstalleerde turbine komt dat neer op 4,8MW, vergeleken met 4,2MW een jaar geleden.

CEO Giles Dickson van WindEurope: "De recordinvesteringen bewijzen dat het de windindustrie menens is, maar ze wordt nog steeds geconfronteerd met heel wat onzekerheden, zoals de toekomstige capaciteit en de regelgeving voor de periode na 2020."

Het heikele punt is dat 11 grote energiebedrijven zich eerder dit jaar engageerden om de kostprijs van offshore windenergie tegen 2025 de drukken tot minder dan 80 euro per MWh. Negen landen spraken toen ook een werkplanning af om offshore windprojecten te ondersteunen.

"De kost van offshore windenergie gaat effectief in dalende lijn, maar de industrie heeft gezonde volumes nodig om deze trend vol te houden. Wat er momenteel in de pijplijn zit, is veel te weinig en ook de beloften van de lidstaten voor de periode na 2020 schieten ruim tekort", vindt Dickson.

"Europa staat vandaag met 90% van alle wereldwijd geïnstalleerde capaciteit aan de top, maar ook de VS en China zijn volop aan het investeren in offshore windenergie. Dat dreigt de concurrentiepositie van Europa te ondermijnen."