Stichting DON haalt ruim 1 miljoen op voor genezing diabetes type 1

Dit geld is bestemd voor de ontwikkeling van een nieuwe transplantatiemethode voor patiënten met diabetes type 1, waar diverse Nederlandse universiteiten en medische centra aan werken.

Trefwoorden: #diabetes type 1, #Hubrecht Instituut, #Leids Universitair Medisch Centrum, #Maastricht University, #Stichting DON, #transplantatie, #transplantatiemethode, #TU Eindhoven

Lees verder

research

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET.NL - Stichting Diabetes Onderzoek Nederland (DON) heeft op maandag 14 november, Wereld Diabetes Dag, het recordbedrag van 1.155.275 euro opgehaald. DON realiseerde de opbrengst tijdens een gala evenement ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van de stichting.

Regionale, landelijke overheden en universiteiten gaan het opgehaalde bedrag verruimen tot 2 miljoen euro. Dit wordt in zijn geheel geïnvesteerd in nieuw onderzoek.

Voor dit onderzoek bundelen het Leids Universitair Medisch Centrum, Hubrecht Instituut, Maastricht University en TU Eindhoven hun expertise om te komen tot een nieuwe transplantatiemethode voor patiënten met diabetes type 1.

Een implanteerbare capsule van biologisch materiaal bevat insuline-producerende cellen. Dit maak het mogelijk dat patiënten met type 1 diabetes zelf weer insuline aan kunnen maken. Doel is om de capsule over vijf jaar bij de eerste diabetes-patiënt te implanteren.

De ziekte is tot nu toe wel te behandelen, maar niet te genezen. Dit terwijl de complicaties van diabetes type 1 ingrijpend kunnen zijn: van blindheid en amputaties tot hart- en nierfalen.

Stichting DON werd in 2006 opgericht door Maarten de Gruyter, zelf type 1 patiënt: 'Ik wil dat patiënten niet meer hoeven te leven met de grote onzekerheid van ernstige complicaties die de ziekte met zich meebrengt. Er vloeit nog altijd veel geld naar onderzoek voor zorg van patiënten en daarom richt stichting DON zich op genezing. Wij hebben als doel de ziekte de wereld uit te helpen.'

'Met alle opgedane kennis in de afgelopen jaren, staan we nu aan de vooravond van klinische vertalingen. Het onderzoek naar een nieuwe transplantatiemethode is hier een voorbeeld van. Kennis wordt gedeeld en krachten worden gebundeld waardoor er binnen vijf jaar naar alle waarschijnlijkheid een stap richting de patiënt kan worden gemaakt,' aldus De Gruyter.